Dato:            14. maj 2008

Kontor:        Lægemiddelkontoret

J.nr.:              2008-13001-519

Sagsbeh.:     ANI

Fil-navn:      SUU 355

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 355 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 7. maj 2008.

 

Spørgsmål 355:

"Ministeren bedes, som lovet under besvarelsen af samrådsspørgsmål W og X, undersøge, om der i perioden siden 2003 er forekommet flere dødsfald, hvor brugen af Dexofan har været involveret."

 

Svar:

Jeg har i anledningen af spørgsmålet indhentet nedenstående udtalelse fra Lægemiddelstyrelsen, som jeg kan henholde mig til.

 

”Lægemiddelstyrelsen har fredag den 9. maj 2008 været i kontakt med Sundhedsstyrelsen og de retsmedicinske institutter for at få oplyst, om der i perioden siden 2003 er forekommet flere dødsfald, hvor brugen af Dexofan har været involveret.

 

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at de ikke har mulighed for at søge efter retskemiske oplysninger i dødsårsagsregistret. Det har Sundhedsstyrelsen redegjort nærmere for i vedlagte notat af 9. maj 2008.

 

De retsmedicinske institutter har oplyst, at de ikke har oplysninger om flere dødsfald, hvor Dexofan (dextromethorphan) kan have været dødsårsag eller medvirkende dødsårsag.

 

Lægemiddelstyrelsen havde til brug for besvarelsen af spørgsmål S 1244 indhentet oplysninger om de seks dødsfald, der blev omtalt i TV2`s udsendelse Praxis om Dexofan tirsdag den 15. april 2008, fra de retsmedicinske institutter.

 

I den forbindelse oplyste Retsmedicinsk Institut i Odense, at de havde oplysninger om et tilfælde fra 2003, hvor forgiftning med Dexofan var medvirkende årsag til dødsfaldet.

 

Ved Retsmedicinsk Institut i Odense blev der påvist koncentrationer af henholdsvis dextromethorphan svarende til grænseværdien for forgiftning og kodein svarende til en svær forgiftning. Dextromethorphan blev vurderet som værende en medvirkende, men ikke en tilstrækkelig årsag til dødsfaldet. Ligeledes blev kodein også vurderet som værende en medvirkende, men ikke en tilstrækkelig årsag til dødsfaldet. Dødsfaldet skyldtes en kombinationsforgiftning med de to stoffer.

 

Lægemiddelstyrelsen redegjorde for dette dødsfald i notat af 22. april 2008 til departementet.

 

Retsmedicinsk Institut i Århus oplyste om et tilfælde fra 2005 og et tilfælde fra 2006, hvor retsmedicinerne vurderede, at dextromethorphan har været medvirkende dødsårsag.

 

Ved dødsfaldet fra 2005 blev der påvist koncentrationer af henholdsvis metadon svarende til en alvorlig forgiftning og dextromethorphan svarende til forgiftning (forgiftningssymptomer). Desuden fandtes der andre stoffer. Afdøde var kendt stofmisbruger (narkoman).

 

Ved dødsfaldet fra 2006 har Retsmedicinsk Institut i Århus påvist koncentrationer af henholdsvis antidepressiva (paroxetin) svarende til en alvorlig/dødelig forgiftning og dextromethorphan svarende til en forgiftning (forgiftningssymptomer). Desuden fandtes der andre stoffer.

 

Der var således i begge tilfælde tale om kombinationsforgiftninger.

 

Retsmedicinsk Institut i Århus oplyste, at de pågældende kunne være døde uden brug af dextromethorphan, men at dette stof (sammen med andre stoffer) har været medvirkende dødsårsag.

 

Lægemiddelstyrelsen har redegjort for begge dødsfald i notatet af 22. april 2008 til departementet.

 

Retsmedicinsk Institut i København oplyste, at de har kendskab til et dødsfald fra 2006, hvor retsmedicinerne har påvist en koncentration af dextromethorphan, der kan forårsage en dødelig forgiftning. Der blev også i dette tilfælde fundet koncentrationer af et andet stof (ketobemidon), som kan forårsage en dødelig forgiftning. Der er således tale om en kombinationsforgiftning. Retsmedicinsk Institut har i øvrigt oplyst, at afdøde var kendt som stofmisbruger. Lægemiddelstyrelsen redegjorde for dette dødsfald i notatet af 22. april 2008 til departementet.

 

Ved to andre dødsfald fra henholdsvis 2006 og 2007 har retsmedicinerne i København påvist koncentrationer af dextromethorphan, der kan forårsage en let forgiftning. I det ene tilfælde har retsmedicinerne påvist koncentrationer af tramadol, der kan forårsage en dødelig forgiftning. I det andet tilfælde har retsmedicinerne vurderet, at dødsårsagen skyldes kvælning ved indre spærring. 

 

Lægemiddelstyrelsen har ikke tidligere redegjort for disse dødsfald til departementet, da dødsfaldene angiveligt skyldes andre årsager.

 

Endelig kan det oplyses, at Lægemiddelstyrelsen den 17. marts 2005 har modtaget en indberetning dateret den 16. marts 2005 fra læge Troels Thomsen, Embedslægeinstitutionen for København og Frederiksberg, om et selvmord fra oktober 2004. Det fremgår af indberetningen, at afdøde havde indtaget 120 tabletter af Dexofan (30 mg.). Afdøde havde også indtaget Zeldox, Stilnoct, Oxazepam og Truxal. Lægemiddelstyrelsen har bl.a. oplyst om dette selvmord ved notat af 7. maj 2008 til departementet.

 

Dødsfald før 2003.

For god ordens skyld kan det oplyses, at Retsmedicinsk Institut i Århus også har oplyst om et dødsfald fra 2002, hvor Dexofan (dextromethorphan) har været medvirkende dødsårsag. Der var tale om en kombinationsforgiftning. I dette tilfælde blev der påvist koncentrationer af henholdsvis Ecstacy svarende til en alvorlig/dødelig forgiftning og dextromethorphan svarende til forgiftning (forgiftnings-symptomer). Desuden fandtes der andre stoffer, dog ikke over behandlingsniveau. Afdøde var kendt stofmisbruger (narkoman). Retsmedicinsk Institut i Århus har også i dette tilfælde oplyst, at misbrugeren kunne være død uden brug af dextromethorphan. Lægemiddelstyrelsen redegjorde for dette dødsfald i notatet af 22. april 2008 til departementet. Det er samme dødsfald, som Sundhedsstyrelsen pr. e-mail af 14. august 2002 og 27. januar 2003 har gjort Lægemiddelstyrelsen opmærksom på, at der havde været medieomtale af.

 

Retsmedicinsk Institut i København har i øvrigt oplyst om yderligere to tilfælde fra 2001 og 2002, hvor der er påvist koncentrationer af dextromethorphan hos afdøde.

 

Ved dødsfaldet fra 2001 blev der påvist koncentrationer af dextromethorphan, som kan forårsage en dødelig forgiftning. Retsmedicinerne har i dette tilfælde også påvist koncentrationer af et andet stof (morfin), der kan forårsage en dødelig forgiftning. Der var således tale om en kombinationsforgiftning. Retsmedicinsk Institut har i øvrigt oplyst, at afdøde var kendt som medicinmisbruger. Lægemiddelstyrelsen redegjorde for dødsfaldet i notatet af 22. april 2008 til departementet.

 

Ved dødsfaldet fra 2002 blev der påvist koncentrationer af dextromethorphan, der kan forårsage en let forgiftning. Retsmedicinerne fandt, at dødsårsagen var en hjertelidelse. Lægemiddelstyrelsen har derfor ikke tidligere redegjort for dette dødsfald.”

 

Til orientering vedlægger jeg de ovenfornævnte notater af 22. april 2008 og 9. maj 2008, som der henvises til i Lægemiddelstyrelsens udtalelse.