Dato:           

Kontor:        Kommunal sundhed

J.nr.:              2008-11712-10

Sagsbeh.:     mu

Fil-navn:      spm344

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 344 (alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 25. april 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).

 

Spørgsmål 344:

"Ministeren bedes oplyse, hvad der hindrer for, at den kommunale tandpleje kan tilbyde unge over 18 år behandlingstilbud på samme vilkår som private tandlæger".

 

Svar:

Indledningsvis kan jeg oplyse, at reglerne om kommunal tandpleje findes i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 95 af 7. februar 2008.

 

Ifølge sundhedsloven skal kommunerne tilbyde forebyggende og behandlende tandpleje til personer, der på grund af nedsat førlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap kun vanskeligt kan udnytte de almindelige tandplejetilbud (omsorgstandpleje). Tilbuddet gives til personer over 18 år. Der kan være knyttet egenbetaling til tandplejetilbuddet, som i 2008 maksimalt må udgøre 415 kr., jf. cirkulæreskrivelse nr. 62 af 5. oktober 2007 om regulering for 2008 af egenbetalingen i omsorgstandplejen og specialtandplejen m.v. efter sundhedsloven.

 

Kommunerne skal herudover tilbyde et specialiseret tandplejetilbud (specialtandpleje) til sindslidende, psykisk udviklingshæmmede m.fl., der ikke kan udnytte de almindelige tandplejetilbud i børne- og ungdomstandplejen, praksistandplejen eller i omsorgstandplejen. Tilbuddet gives til alle aldersgrupper. Der kan være knyttet egenbetaling til tandplejetilbuddet, som i 2008 maksimalt må udgøre 1.560 kr., jf. cirkulæreskrivelse nr. 62 af 5. oktober 2007.

 

Kommunerne skal desuden tilbyde vederlagsfri forebyggende og behandlende tandpleje til alle børn og unge under 18 år (børne- og ungdomstandpleje).

 

Den almindelige voksentandpleje ydes af praktiserende tandlæger med tilskud fra regionsrådet, jf. sundhedslovens § 65.

 

Som det fremgår af ovenstående, er reglerne for henholdsvis kommunal tandpleje og voksentandplejen fastlagt i sundhedsloven. Det vil derfor kræve en ændring af sundhedsloven, såfremt kommunerne skulle tilbyde unge/voksne over 18 år behandlingstilbud på samme vilkår som private tandlæger. Jeg ser i øvrigt ikke nogle fordele i at opbygge en kommunal voksentandpleje, som leverer behandlingstilbud på samme vilkår som voksentandplejen i praksissektoren, som regionerne har myndighedsansvaret for.