Dato:            30. maj 2008

Kontor:        Lægemiddelkontoret

J.nr.:              2008-13009-663

Sagsbeh.:     ANI

Fil-navn:      SUU 336

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 336 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 23. april 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske af Per Clausen (EL).

 

 

Spørgsmål 336:

"Kan ministeren bekræfte, at udbredelsen af antibiotikaresistens er stigende i Danmark?"

 

 

Svar:

Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet nedenstående oplysninger fra Sundhedsstyrelsen, som jeg kan henholde mig til.

 

”Sundhedsstyrelsen har indhentet udtalelser fra Fødevarestyrelsen, der har indhentet bemærkninger fra Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), samt bemærkninger fra Statens Seruminstitut og Sundhedsstyrelsen kan på denne baggrund oplyse følgende:

 

Spørgsmålet kan ikke besvares helt generelt, da der findes adskillige former for antibiotikaresistens og adskillige forskellige bakterier. Således er forekomsten af resistens stigende for nogle antibiotika, men faldende for andre.

 

Således er resistensen over for de antibiotika, der tidligere blev anvendt som antibiotiske vækstfremmere generelt faldende. Mens der for adskillige antibiotika, der anvendes til behandling, ses en stigende forekomst af resistens hos f. eks. Salmonella. For andre kombinationer af antibiotika og bakteriearter kan der ses et mere varierende billede over tid.

 

Nogle af de resistensproblemer, der for indeværende er specielt fokus på, er forekomsten af cephalosporinresistente bakterier (også kaldet extended spectrum beta-lactamase (ESBL) positive bakterier) og methicillinresistente Staphylococcus aureus (MRSA).

 

Angående MRSA kendes forekomsten ikke blandt dyr. Vedrørende forekomst hos mennesker og iværksatte initiativer henvises til svaret på spørgsmål 333.

 

ESBL har vist en stigende tendens hos mennesker. I 2007 viste en prævalensundersøgelse i Danmark, at 2-6 % af E.coli og Klebsiella pneumoniae var ESBL-producerende, med de højeste forekomster på sygehuse. Dette er en klar stigning fra begyndelsen af 2000-tallet.

 

Angående ESBL hos dyr så foretages der ikke en specifik overvågning rettet mod cephalosporinre-sistens, men den rutinemæssige overvågning undersøger dog for cephalosporinresistens. I den forbindelse ses stadigvæk en meget lav, men stærkt stigende forekomst af cephalosporin-resistens hos E. coli fra infektioner hos dyr (3-5. dobling per år). Hos svin fandt man således ingen ESBL i 2004, 0,2% resistens i 2005, 0,4% i 2006 og 1,5% i 2007. Hos kvæg fandt man ikke resistens i 2005, men 0,6% i 2006 og 3% i 2007. Man har ligeledes set fremkomst af de første cephalosporin-resistente salmonella isolater i den danske primærproduktion.

 

Udviklingen i resistens hos de vigtigste human- og dyrepatogene bakterier kan følges i DANMAP rapporterne.”

 

Jeg kan oplyse, at jeg overvejer forskellige mulige initiativer vedrørende forbruget af antibiotika og udviklingen i resistens i Danmark, og problemstillingerne omkring MRSA og ESBL indgår naturligt i disse overvejelser. Jeg vil orientere Folketingets Sundhedsudvalg om resultatet af mine overvejelser.