Dato:            30. maj 2008

Kontor:        Lægemiddelkontoret

J.nr.:              2008-13009-663

Sagsbeh.:     ANI

Fil-navn:      SUU 334

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 334 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 23. april 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske af Per Clausen (EL).

 

 

Spørgsmål 334:

"Ministeren bedes redegøre for hvilke konkrete initiativer, der er blevet igangsat som følge af opdagelsen af, at bakterien ESBL kan smitte fra dyr til menneske."

 

 

Svar:

Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet nedenstående oplysninger fra Sundhedsstyrelsen, som jeg kan henholde mig til.

 

Sundhedsstyrelsen har indhentet udtalelser fra Fødevarestyrelsen, der har indhentet bemærkninger fra Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), samt bemærkninger fra Statens Seruminstitut.

 

På baggrund heraf har Sundhedsstyrelsen oplyst, at ESBL er udtryk for en resistensfaktor, der kan overføres mellem forskellige slags bakterier. Derfor tales om ESBL-bærende bakterier. ESBL-bærende bakterier fremmes af antibiotikaforbrug, herunder specielt oxyimino-cephalosporiner (fx cefuroxim, ceftazidim, ceftriaxon og cefotaxim) samt fluorkinoloner.

 

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at Fødevarestyrelsen allerede har iværksat en lang række initiativer for at imødegå problemer, som kan opstå pga. anvendelsen af cephalosporiner i husdyrproduktionen. Således fraråder Fødevarestyrelsen allerede anvendelsen af cephalosporiner til svin og kvæg i behandlingsvejledningerne til disse dyr. Ud over behandlingsvejledningerne til dyrlægerne, kontrollerer Fødevarestyrelsen også deres antibiotikaforbrug ved supervisionsbesøgene, således at der følges op på dyrlæger, der ikke følger styrelsens anbefalinger. Selv om anvendelsen af cephalosporiner til svin er stigende, er der tale om et forsvindende lille forbrug ud af det totale antibiotikaforbrug til svin. Ifølge Fødevarestyrelsens tal udgør forbruget af cephalosporiner således kun 1,3 promille af det samlede antibiotikaforbrug til svin.

 

Sundhedsstyrelsen har desuden oplyst, at myndighederne foretager en løbende overvågning af resistenssituationen i bakterier fra mennesker og dyr samt animalske fødevarer for at holde øje med resistensudviklingen, herunder forekomsten af ESBL-bærende bakterier. Resultaterne offentliggøres hvert år i DANMAP-rapporten. Desuden indgår resistens også i Fødevarestyrelsens stikprøveundersøgelse af dansk og importeret kød, også kendt som case-by-case undersøgelserne.

 

Endvidere har Sundhedsstyrelsen oplyst, at det generelt gælder, at forebyggelse af sygdom forårsaget af resistente mikroorganismer dels sker ved fornuftig brug af antibiotika, dels ved gennem hygiejniske forholdsregler at standse en spredning af disse.

 

Vedrørende igangsættelse af konkrete initiativer skal jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 336, hvoraf det fremgår, at jeg overvejer forskellige mulige initiativer vedrørende forbruget af antibiotika og udviklingen af resistens i Danmark. Problemstillingen omkring ESBL indgår naturligt i disse overvejelser.