Besvarelse af spørgsmål nr. 333 (Alm. del) som Sundhedsudvalget efter ønske fra Per Clausen (EL) har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 23. april 2008.

 

 

Dato:            30. maj 2008

Kontor:        Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:              2008-12100-386

Sagsbeh.:     jmy

Fil-navn:      SUU 333


Spørgsmål 333

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke konkrete initiativer, der er blevet igangsat i forbindelse med opdagelsen af, at den antibiotikaresistente stafylokokbakterie MRSA har bredt sig til sygehuse og plejehjem.”

 

 

Svar:

Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet oplysninger hos Sundhedsstyrelsen, der efter at have indhentet oplysninger hos Statens Serum Institut oplyser følgende:

 

”Sundhedsstyrelsen udsendte i oktober 2006 Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA.

Vejledningen henvender sig primært til personale i sundheds- og plejeområdet. De to hovedprincipper for forebyggelsen er 1) at finde og fjerne bakterien hos den enkelte og 2) at sundheds- og plejepersonale nøje skal efterleve de angivne hygiejneregler. For at finde bakterien er oplistet en række risikosituationer, som især lægerne skal være opmærksomme på, når de skal afgøre, hvem der bør undersøges. Hygiejnereglerne bygger på de hidtil gældende generelle eller procedurerelaterede retningslinjer suppleret med MRSA-regler. Hygiejnereglerne er udformet specifikt for de fire forskellige områder: hospitaler, plejehjem, klinikker og hjemmepleje. I øvrigt er vejledningen også oversat til engelsk og kan findes på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

 

Baggrunden var en stigning siden 2003 i antallet af MRSA-infektioner. Det ser ud til, at indsatsen har båret frugt, idet antallet af påviste MRSA-tilfælde ikke længere stiger og måske oven i købet falder.

 

2002

2003

2004

2005

2006

2007

100

243

549

800

705

659

 

 

 

 

Inden for det sidste par år er dukket et nyt problem op i form af en særlig grise-MRSA stamme, der kan smitte mennesker, der i det daglige opholder sig i grisebesætninger. Sundhedsstyrelsen har i denne anledning nedsat en tværsektoriel rådgivende arbejdsgruppe (med Fødevarestyrelsen, Arbejdstilsynet og forskningsinstitutter). Koordinationsgruppen følger situationen nøje og er ved at udarbejde forslag til handlingsplan, herunder med det formål at få den tilstrækkelige viden, bl.a. om smittens udbredelse blandt dyr.”

 

Jeg har intet yderligere at tilføje til oplysningerne fra Sundhedsstyrelsen.