Dato:            16.04.2008

Kontor:        Retsstillings- og Internationalt Kt.

J.nr.:              2008-1531-96

Sagsbeh.:     seb

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 293 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 1. april 2008. Spørgsmålet er stillet på foranledning af ikkemedlem af udvalget (MFU) Nanna Westerby (SF).

 

Spørgsmål 293:

"Ministeren bedes oplyse, om det er korrekt, og i bekræftende fald oplyse hvorfor, at autoriseret sundhedspersonale ikke, som led i en kommunes forebyggende arbejde må bruge en såkaldt fingerprikker, for at teste for blodsukker og kolesterol, under kommunelægens ansvar. Spørgeren er bekendt med, at kommunalt ansatte uden sundhedsfaglig baggrund godt kan stikke borgerne uden at komme i karambolage med autorisationsloven".

 

Svar:

Jeg har fra Sundhedsstyrelsen modtaget nedenstående udtalelse, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Sundhedsstyrelsen kan oplyse, at det af autorisationslovens § 74, stk. 2, fremgår, at en person, der ikke har autorisation som læge, bl.a. ikke må foretage operative indgreb, med mindre andet er særligt lovhjemlet. Et operativt indgreb er bl.a. defineret ved gennembrud af hud og væv. Ved mindre indgreb tillægges det vægt, at der at tale om et indgreb med et terapeutisk formål, jf. bemærkningerne til den konkrete bestemmelse i bemærkningerne til lovforslaget.

 

         Det vil sige, at det er forbeholdt læger at foretage blodsukker- og kolesterolmålinger ved blodprøve eller fingerprikker, da der er tale om gennembrud af huden med terapeutisk formål, og dermed tale om et operativt indgreb.

 

         En læge kan imidlertid vælge at bruge en medhjælp til at udføre indgrebet, og skal, hvis vedkommende vælger dette, udvise omhu og samvittighedsfuldhed ved brugen af medhjælpen, jf. autorisationslovens § 17. Dette indbefatter, at lægen skal udvise omhu og samvittighedsfuldhed ved udvælgelsen af og instruktion af medhjælpen samt ved tilsyn med medhjælpen.

 

En læge, der udviser omhu og samvittighedsfuldhed, når vedkommende vælger en medhjælp, sikrer sig, at medhjælpen har de kvalifikationer, der skal til for at udføre den opgave/virksomhed, som bliver overdraget til medhjælpen. Med hensyn til instruktionen af medhjælpen, skal denne være entydig og lægen skal sikre sig, at medhjælpen er bekendt med og iagttager de hygiejniske foranstaltninger, som opgaven/ virksomheden, der overdrages, kræver. Såfremt en læge anvender autoriserede sundhedspersoner som medhjælp, f.eks. sygeplejersker, vil medhjælpen i kraft af sin uddannelse ikke skulle instrueres i samme grad som en person uden sundhedsfaglig autorisation.

 

Når en autoriseret sundhedsperson benytter medhjælp, skal vedkommende være knyttet til det sted, hvor medhjælpen udfører den overdragne virksomhed/opgave, på en sådan måde, at det er muligt dels at kontrollere den overdragne virksomhed/opgave, dels at sørge for at virksomheden/opgaven, der foretages på vedkommendes vegne, udføres i overensstemmelse med den lovgivning, som den autoriserede sundhedsperson er forpligtet til at overholde.

 

Det er således muligt for en kommunelæge at bruge andre autoriserede sundhedspersoner som medhjælp til at foretage blodsukker- og kolesterolmålinger ved blodprøve eller fingerprikker under ovennævnte betingelser.”