Dato:           

Kontor:        Kommunal sundhed

J.nr.:              2008-14013-7

Sagsbeh.:     lfi

Fil-navn:      FTspm/udvspm/alm del 274 besvarelse

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 274 (Alm. del), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 18. marts 2008.

 

Spørgsmål 274:

"Hvorledes vil den vidensbaserede indsats på forebyggelsesområdet (vidensopsamling, formidling af forskningsresultater, internationalt samarbejde o. lign.) ske fremover? Herunder bedes oplyst, hvem der pålægges forpligtelse til at få udenlandske resultater formidlet ud i den danske offentlighed på dansk, jf. at det meste videnskab/forskning efterhånden foregår på engelsk, og at formidling på engelsk må ventes at gøre det endnu mere problematisk for f. eks. kommunerne at følge med.”

 

 

Svar:

 

Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse varetager størstedelen af de centrale sundhedsfremmende og forebyggende opgaver. Opgaverne omfatter bl.a. overvågning, dokumentation, strategi- og metodeudvikling, rådgivning og formidling. For at kunne varetage disse opgaver på et højt fagligt niveau er Sundhedsstyrelsen forpligtet til løbende at holde sig underrettet om ny forskning fra ind- og udland med relevans for forebyggelses- og sundhedsfremmeindsatsen og at formidle denne som led i den faglige rådgivning af fx kommunerne. Centrets medarbejdere deltager løbende i internationalt samarbejde om forebyggelse og sundhedsfremme i fx WHO og EU-regi.

 

Siden 2002 har der i Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse været særlig fokus på forebyggelsesdokumentation. Der er således medarbejdere som udelukkende arbejder med indsamling og formidling af forskningsbaseret viden om forebyggelse og sundhedsfremme til planlæggere og praktikere i regioner og kommuner. Sundhedsstyrelsen har i år oprustet dette arbejde med at tilvejebringe og formidle ny viden om effektive forebyggelsesmetoder, ’best practice’ og skabe debat om evidens på forebyggelsesområdet.

 

Derudover arbejdes der med at skabe bedre kontakt mellem forskning og praksis – herunder at rådgive kommunerne om, hvordan de konkret kan arbejde mere evidensbaseret med forebyggelse og udføre evalueringer af de kommunale forebyggelsesindsatser. Dokumentationsarbejdet vedrører potentielt alle forebyggelsesområder (fx tobak, alkohol, fysisk aktivitet, kost, miljøsundhed, seksuel sundhed og ulykker) Men der arbejdes også med forskning inden for tværgående temaer (som fx social ulighed i sundhed og risikokommunikation), forebyggelsesarenaer (fx lokalsamfundet, skolen og almen praksis) og målgrupper (fx børn, unge, ældre og etniske minoriteter).

 

Dokumentationsarbejdet er baseret på tæt samarbejde med forskere fra alle relevante forskningsinstitutioner og universiteter, ligesom der er etableret kontakter til relevante internationale aktører med henblik på udveksling af relevant viden.

 

Forebyggelsesdokumentationens arbejde formidles gennem evidensrapporter, rådgivningsmaterialer målrettet kommunerne, litteraturstudier og en årlig konference for forskere og praktikere. Desuden udarbejdes der løbende danske oversættelser af systematiske reviews fra udlandet kommenteret af danske eksperter på området. Udenlandske forskningsresultater kan sjældent anvendes direkte i en dansk kontekst. Det er derfor vigtigt at have fokus på, hvilke muligheder og begrænsninger, der er i resultater fra udenlandske studier i forhold til at hjælpe kommunerne med at arbejde evidensbaseret på forebyggelsesområdet.

 

Forebyggelsesdokumentationens arbejde præsenteres elektronisk på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk/evidensbasen, som løbende opdateres.