Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato:           4. april 2008 Kontor:       Lægemiddelkontoret J.nr.:             2008-13009-635 Fil-navn:     Dokument 2
|
"Hvilke initiativer vil ministeren tage for at bremse den forstærkede vækst i forbruget af antibiotika som en stigning i forbruget på 10 pct. fra 1. halvår i 2006 til 1. halvår i 2007 (Nyhedsbrev fra Lægemiddelstyrelsen den 12. oktober 2007) er udtryk for?"
Lægemiddelsstyrelsens tal fra oktober 2007 viser, at forbruget af antibiotika til mennesker gennem en årrække har været stigende i Danmark. Fra 2002 til 2006 er forbruget steget med omkring 15 pct., hvilket nogenlunde svarer til udviklingen i en række andre vesteuropæiske lande. Fra første halvår af 2006 til første halvår af 2007 er forbruget steget med knap 10 pct. Ifølge Statens Serum Institut er antibiotikaforbruget i Danmark dog fortsat blandt de laveste i EU – det samme gælder forekomsten af resistente bakterier.
Årsagerne til stigningen i antibiotikaforbruget til mennesker kan være, at flere personer sættes i behandling med antibiotika, og at behandlingsforløbene er længere og mere komplicerede end tidligere. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det vigtigt kun at bruge antibiotika, hvis det er nødvendigt, og at bruge de mest hensigtsmæssige typer antibiotika, både hvad angår behandlingseffekt, risiko for resistensudvikling samt pris. Hertil kan oplyses, at der er en lang tradition for udarbejdelse af lokale antibiotikapolitikker/ -vejledninger på sygehusniveau.
En forudsætning for at kunne gribe ind og i højere grad styre antibiotikaforbruget, end det sker i dag, er detaljeret viden om udviklingen i antibiotikaforbruget og resistensudviklingen.
Denne vigtige viden er til stede i Danmark via overvågningsdata, der produceres af Statens Serum Institut, Fødevareinstituttet, Veterinærinstituttet og Lægemiddelstyrelsen og som siden 1995 er blevet samordnet i det fælles projekt DANMAP (Danish integrated ANtimicrobial resistance Monitoring and reseArch Programme).
Formålet med samarbejdet, der finansieres af Fødevareministeriet og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, er
En gang årligt udarbejder Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen, Lægemiddelstyrelsen, Fødevareinstituttet og Veterinærinstituttet en rapport, hvor resultaterne fra overvågningen, fremgår. Rapporten publiceres på hjemmesiden www.danmap.org.
Som arbejdet med overvågning af antibiotikaresistens er organiseret i dag, vil der med udgangspunkt i DANMAP-systemet konkret blive reageret, når der opstår problemer med resistente bakterier. Dette er bl.a. sket med fundet af den antibiotikaresistente stafylokokbakterie MRSA, der har bredt sig på sygehuse og plejehjem samt bakterien ESBL, som kan smitte fra dyr til mennesker. Indsatsen mod antibiotikaresistente bakterier tilpasses således løbende med henblik på at opretholde det internationalt lave niveau for antibiotikaresistente bakterier i Danmark.
Endelig kan jeg oplyse, at Lægemiddelstyrelsens Forum for Vurdering af Lægemiddelforbrug, hvor der bl.a. sidder repræsentanter fra Sundhedsstyrelsen, regionerne samt de lægefaglige selskaber, løbende følger udviklingen i forbruget af visse typer lægemidler – herunder antibiotika.
De seneste tal for udviklingen i antibiotikaforbruget - herunder særligt de bredspektrede antibiotika - blev drøftet på mødet i forummet i slutningen af 2007. På møde den 27. marts 2008 blev det aftalt, at man på det næste møde til oktober igen skal vurdere udviklingen i forbrug og resistens eventuelt med inddragelse af det veterinære område. Udover en analyse af de nyeste forbrugstal vil resultatet af den kommende DANMAP-rapport, som ventes offentliggjort kort tid forinden, indgå i drøftelserne og danne basis for forslag om eventuelle nye initiativer på området.