Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 13. marts 2008 Kontor:Â Â Â Â Â Â Â Regional sundhed J.nr.:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 2007-12140-272 Fil-navn:Â Â Â Â Â Dokument 2
|
"Ministeren bedes i forlængelse af sit svar på spørgsmål 217 oplyse, om det ikke stadig er almindeligt, at der i almen praksis udskrives antipsykotiske lægemidler og hvilken vejledning der i dag er målrettet mod almen praksis."
Jeg har til brug for min besvarelse indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, som jeg kan henholde mig til.
Sundhedsstyrelsen oplyser, at den reviderede vejledning retter sig mod læger i almen praksis, speciallæger i psykiatri samt andre læger og sundhedspersoner, der i øvrigt deltager i behandlingen med antipsykotiske lægemidler.
Behandlingen med antipsykotiske lægemidler er principielt en psykiatrisk special-lægeopgave, der bør varetages af, eller foregå i samarbejde med en speciallæge i psykiatri (shared care). En praktiserende læge bør derfor kun starte behandling med antipsykotiske lægemidler ved akutte psykotiske sindslidelser.
Behandlingen med antipsykotiske lægemidler startes oftest under hospitalsindlæggelse eller ved en speciallæge i psykiatri. Det fremgår af vejledningen, at når patienter i behandling med antipsykotiske lægemidler udskrives fra enten hospital eller fra speciallægepraksis, skal der udfærdiges en epikrise. Denne skal altid indeholde en behandlingsplan med oplysninger om efterbehandling og efterkontrol. Det bør klart fremgå, hvor og hvordan opfølgning og vurdering skal finde sted, hvem der er ansvarlig herfor, og hvornår dette skal foregå. Det er ofte i almen praksis, der sker efterbehandling og efterkontrol, herunder at der udskrives antipsykotiske lægemidler, og det er ofte i almen praksis, at en allerede igangsat behandling fortsættes, gerne i samarbejde med den lokale psykiatriske afdeling eller en lokal speciallæge i psykiatri.