Dato:            1. april 2008

Kontor:        Sundhedsstatistik

J.nr.:              2008-1024-23

Sagsbeh.:     fbe

Fil-navn:      Besvarelse af SUU_246

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 246 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 26. februar 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske af Line Barfod (EL)

 

Spørgsmål 246:

"Ministeren bedes fremsende den undersøgelse, der omtales i Politiken lørdag den 23. februar 2008 debatsektion s. 2 "Opvækst. USA's fattige børn får hjerneskader" om at det er påvist at fattige børn får hjerneskader med koncentrations- og hukommelsesbesvær som følge af det øgede stressniveau, der følger med fattigdom og samtidig oplyse om ministeren har kendskab til lignende undersøgelser fra Danmark, eller lande vi normalt sammenligner os med."

 

 

Svar:

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse kan oplyse, at den artikel fra Politiken, spørgeren henviser til, bygger på opsummering i dagbladet ”Financial Times” af nogle forskningsresultater fra det årlige møde i ”American Association for Advancement of Science” i februar 2008. Her har bl.a. forskerne Martha J. Farah fra ”University of Pennsylvania” og Jack Shonkoff fra ”Harvard University” præsenteret forskning om virkninger af børns fattigdom.

 

Der er således ikke tale om en bestemt undersøgelse, som kan fremsendes til spørgeren. I stedet henvises til Martha J. Farah’s hjemmeside, hvor der findes links til hendes artikler om emnet: http://www.psych.upenn.edu/~mfarah/. Desuden kan en publikation fra ”Center of the Developing Child” fra Harvard University, som Jack Shonkoff er involveret i fremhæves (se http://www.developingchild.harvard.edu/content/downloads/Policy_Framework.pdf).

 

Angående lignende undersøgelser i Danmark, eller de lande vi normalt sammenligner os med, har Sundhedsstyrelsen oplyst, ”at man finder forskningsresultaterne interessante. Yderligere forskning må forventes at kunne belyse de rejste spørgsmål.

 

Sundhedsstyrelsen har ikke umiddelbart kendskab til, at der foregår tilsvarende forskning i Danmark eller de lande vi normalt sammenligner os med. Desuden har Sundhedsstyrelsen forespurgt sagkundskab, som heller ikke umiddelbart kender til lignende forskning.”