Dato:             25. februar 2008

Kontor:          Lægemiddelkontoret

J.nr.:              2008-13009-619

Sagsbeh.:        ANI

Fil-navn:        SUU alm.del spm. 215

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 215 (alm. del), som formanden for Folketingets Sundhedsudvalg Preben Rudiengaard (V) har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 12. februar 2008

 

Spørgsmål 215:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelserne for Pfizer vedrørende ændring af medicintilskudsreglerne for rygeafvænning, jf. alm.del – bilag 151 og 171."

 

Svar:

 

I brevet fra Pfizer af 1. februar 2008 til Folketingets Sundhedsudvalg har Pfizer anført, at medicintilskudsreglerne bør ændres, så rygeafvænning betragtes som et formål, hvortil der kan bevilges generelt tilskud.

 

I anledningen af spørgsmålet har jeg indhentet nedenstående oplysninger fra Lægemiddelstyrelsen, som jeg kan henholde mig til.

 

Ifølge bekendtgørelse om medicintilskud ydes der, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende, ikke tilskud til lægemidler, der udelukkende eller overvejende anvendes til formål, hvortil der ikke med rimelighed kan forventes tilskud fra Regionsrådet, jf. bekendtørelsens § 1, stk. 3, nr. 3, (generelt tilskud) og § 6, stk. 3, nr. 1 (enkelttilskud).

 

I bemærkningerne til sygesikringsloven (i dag: sundhedsloven) er nikotintyggegummi til rygeafvænning nævnt som et eksempel på et lægemiddel, hvortil der ikke kan forventes tilskud.

 

Lægemiddelstyrelsen har behandlet to ansøgninger om generelt tilskud til receptpligtige lægemidler til rygeafvænning (Zyban og Champix). Begge ansøgninger blev afslået, primært med henvisning til at lægemidlerne anvendes til formål, hvortil der ikke med rimelighed kan forventes medicintilskud.

 

Lægemiddelstyrelsen har oplyst, at prisen pr. dag for de pågældende receptpligtige lægemidler til rygeafvænning er af samme størrelsesorden som udgifterne til cigaretter for en gennemsnitlig ryger. Det er derfor min vurdering, at lægemidlernes pris ikke umiddelbart er afgørende.

 

Vedrørende de økonomiske beregninger af 28. januar 2008 foretaget af Pfizer i dokumentet ”Økonomiske konsekvenser af medicintilskud til rygeafvænning” har Lægemiddelstyrelsen bemærket, at det fremgår af produktresumeet lægemidlet Champix (vareniclin), at ”rygestop har større sandsynlighed for at lykkes hos patienter, der er motiverede for at stoppe med at ryge og som modtager yderligere rådgivning og støtte.” Lægemiddelstyrelsen har oplyst, at National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) i England har i overensstemmelse hermed udtalt, at vareniclin normalt kun skal udskrives som del af et program med adfærdsmæssig støtte. Det betyder, at der udover udgifterne til Champix vil være udgifter til rådgivning, fx i form af rygestopkurser. Derudover fremgår det af produktresumeet, at ”patienter, der med succes er stoppet med at ryge efter 12 uger, kan overveje at tage yderligere en kur på 12 uger med CHAMPIX 1 mg 2 gange dagligt”. Lægemiddelstyrelsen har oplyst, at udgifterne til Champix derfor kan være dobbelt så store som angivet af Pfizer.