Dato:            26. februar 2008

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2008-12102-475

Sagsbeh.:   mrni

Fil-navn:       SUU S nr. 178 (alm. del)

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 178 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 25. januar 2008

 

Spørgsmål nr. 178:

”Ministeren bedes oplyse, om der kan gøres noget for at effektivere udredningsprogrammerne ved kroniske muskelsmerter og dermed afkorte ventetiden for fibromyalgiramte og andre patienter med kroniske muskelsmerter.”

 

Svar:

 

Til brug for min besvarelse af spørgsmålet har jeg bedt Sundhedsstyrelsen om et bidrag.

 

Sundhedsstyrelsen oplyser bl.a., at der aktuelt ikke er nationale kliniske retningslinjer for udredningen af patienter med kroniske smerter, herunder fibromyalgi.

 

Sundhedsstyrelsen kan dog oplyse, at der foreligger lokale retningslinjer for sygehusene i Region Hovedstaden, hvorefter patientgruppen skal udredes for, om der foreligger anden behandlingskrævende årsag til muskelsmerter, herunder inflammatorisk muskel-/ledlidelse, systemisk bindevævslidelse, endokrinlidelse og malign lidelse. Udover optagelse af sygehistorie og objektiv undersøgelse foretages der sædvanligvis blodprøvescreening.

 

Andre specielle parakliniske undersøgelser anses normalt ikke for påkrævet. Udredningen foregår i reumatologisk regi, sædvanligvis ambulant. Sundhedsstyrelsen kan endvidere oplyse, at der nogle steder er mangel på

reumatologer, hvilket kan have betydning for udredningsforløbet.

 

Sundhedsstyrelsen finder generelt, at patientforløb, herunder udredningsforløb, bør tilrettelægges effektivt. I denne sammenhæng kan det være hensigtsmæssigt, at der foreligger kliniske retningslinjer eller lignende for den enkelte patients udredningsbehov, samt at der lokalt foreligger udredningsprogrammer.

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.