Folketingets Sundhedsudvalg



 

København, den 17. februar 2008

Sagsnr.: 10775

 

 

 

Folketingets Sundhedsudvalg har i skrivelse af  25. januar 2008 (Ad SUU alm. Del, spørgsmål 162) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 162:

 

”Overtandlæge på tandlægeskolen ved Københavns Universitet Ulla Pallesen er i avisartikler citeret for at man ser syreskader på tænderne pga. sødemidlet aspartam, der anvendes i light sodavand og at det er meget vanskeligt at lave de skader som opstår som følge heraf. Ministeren bedes oplyse om der er lavet undersøgelser af omfanget af syreskader som følge af anvendelsen af sødemidlet aspartam i f.eks. sodavand. Herudover bedes ministeren oplyse, om der findes alternative sødemidler til aspartam, som ikke har samme effekt.”

 

Svar:

 

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst mig følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Fødevareinstituttet er ikke i besiddelse af oplysninger om syreskader på tænder forårsaget alene af sødestoffet aspartam (E951). Derimod er det velkendt, at syreholdige læskedrikke, medicin og fødevarer kan give anledning til syreskader på tænder, uanset om de indeholder sukker eller et andet sødestof, som f. eks aspartam. Specielt to forhold har betydning for omfanget af syreskader, nemlig surhedsgraden af læskedrikken og mængden af syre i produktet. En række faktorer som for eksempel typen af syre, måden at indtage drikken, anvendelse af sugerør og indtag om natten efter tandbørstning spiller desuden en rolle i dannelsen af syreskader på tænder.

 

Der findes en sukkeralkohol, xylitol (E967), som er et svagt sødende tilsætningsstof og som generelt anses for at være mere tandvenligt end andre sukkeralkoholer.”

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Kristine Lilholt Nilsson