|
København, den 17. februar 2008  |
Folketingets Sundhedsudvalg har i skrivelse af 25. januar 2008 (Ad SUU alm. Del, spørgsmål 162) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:
Spørgsmål 162:
â€Overtandlæge pÃ¥ tandlægeskolen ved Københavns Universitet Ulla Pallesen er i avisartikler citeret for at man ser syreskader pÃ¥ tænderne pga. sødemidlet aspartam, der anvendes i light sodavand og at det er meget vanskeligt at lave de skader som opstÃ¥r som følge heraf. Ministeren bedes oplyse om der er lavet undersøgelser af omfanget af syreskader som følge af anvendelsen af sødemidlet aspartam i f.eks. sodavand. Herudover bedes ministeren oplyse, om der findes alternative sødemidler til aspartam, som ikke har samme effekt.â€
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst mig følgende, hvortil jeg kan henholde mig:
â€Fødevareinstituttet er ikke i besiddelse af oplysninger om syreskader pÃ¥ tænder forÃ¥rsaget alene af sødestoffet aspartam (E951). Derimod er det velkendt, at syreholdige læskedrikke, medicin og fødevarer kan give anledning til syreskader pÃ¥ tænder, uanset om de indeholder sukker eller et andet sødestof, som f. eks aspartam. Specielt to forhold har betydning for omfanget af syreskader, nemlig surhedsgraden af læskedrikken og mængden af syre i produktet. En række faktorer som for eksempel typen af syre, mÃ¥den at indtage drikken, anvendelse af sugerør og indtag om natten efter tandbørstning spiller desuden en rolle i dannelsen af syreskader pÃ¥ tænder.
Der findes en sukkeralkohol, xylitol (E967), som er et svagt sødende tilsætningsstof og som generelt anses for at være mere tandvenligt end andre sukkeralkoholer.â€
Eva Kjer Hansen
/Kristine Lilholt Nilsson