Dato:             3. marts 2008

Kontor:          Sundhedsdriftskontoret

J.nr.:              2008-12103-735

Sagsbeh.:        LAB

Fil-navn:        SUU 121

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 121 (Alm. del), som Folketingets Sundheds- udvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 10. januar 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).

 

Spørgsmål 121:

"Vil ministeren oplyse, hvor mange fremtidige tilfælde af livmoderhalskræft, dødsfald som følge heraf og kondylomer, der kunne have været forebygget, hvis en beslutning om vaccination mod HPV var blevet truffet for ét år siden samt hvor mange dødsfald vi kunne forhindre ved at gennemføre den nu?"

 

 

Svar:

Grundlaget for at træffe en politisk beslutning har Sundhedsstyrelsen etableret med henholdsvis den Medicinske Teknologivurdering af 2. maj 2007 og indstillingen om indførelse af HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet af 4. oktober 2007. På grundlag heraf, har regeringen taget initiativ til at få en aftale om finansieringen på plads, så indførelse af HPV-vaccination kan sættes i værk i 2008.

 

Jeg vil i øvrigt gøre opmærksom på, at livmoderhalskræft allerede forebygges gennem det eksisterende screeningsprogram, hvor man kan opdage og behandle forstadier til livmoderhalskræft. Da udviklingen fra forstadier til kræft går så langsomt for netop denne kræftform, er der gode muligheder for at forebygge næsten alle tilfælde af livmoderhalskræft. Ifølge Sundhedsstyrelsen har screeningsprogrammet mere end halveret antallet af livmoderhalskræfttilfælde.

 

Primær forebyggelse gennem vaccination er at foretrække, men det skal understreges, at HPV-vaccinerne formentlig kun forebygger op til 70 % af tilfælde af livmoderhalskræft, og at et HPV-vaccinationprogram først vil have indflydelse på antallet af nye kræfttilfælde om ca. 20 år og dødsfald endnu senere. Det er således et effektivt screeningsprogram med en høj deltagelsesprocent, der i mange år fremover skal forebygge tilfælde af livmoderhalskræft.