"Ministeren bedes endvidere oplyse, hvilke initiativer, der vil blive taget, for at eventuelle skjulte lægeressourcer får mulighed for at arbejde i det danske sundhedsvæsen."
Regeringen ønsker, at det generelt skal være lettere for udenlandsk sundhedspersonale at opnå autorisation i Danmark. Samtidig ønsker vi at fastholde og integrere udenlandsk arbejdskraft, bl.a. gennem informationspakker og et introduktionsforløb om det danske samfund og arbejdsmarked.
Sundhedsstyrelsen arbejder nu konkret med at styrke vejledningen og forkorte sagsbehandlingstiden i autorisationsprocessen. Det vil bl.a. indebære en engelsksproget version af styrelsens hjemmeside og en særlig hensyntagen til læger, der allerede har fået tilbudt ansættelse i Danmark.
I øvrigt kan jeg oplyse, at beskæftigelsesministeren i 2007 opfordrede højtuddannede udlændinge til at kontakte ham, hvis de havde problemer med at få deres uddannelse godkendt i Danmark. På den baggrund har beskæftigelsesministeren fået ca. 50 henvendelser, herunder tre sager om manglende godkendelse af lægeuddannelser. Beskæftigelsesministeren kontaktede i to af disse sager Sundhedsstyrelsen for at få oplyst, hvad der skulle til, for at uddannelserne kunne godkendes og komme på dansk niveau.
Sundhedsstyrelsen kunne i begge sager inden for en uge beskrive, hvilke opkvalificerende forløb, borgerne skulle gennemføre for at få deres uddannelser godkendt i Danmark. I den tredje sag har Sundhedsstyrelsen netop godkendt den pågældendes russiske lægeuddannelse.
Jeg vil dog gerne understrege, at de sundhedsfaglige krav til autorisation af læger er en forudsætning for, at patienter og kollegaer kan have tiltro til, at lægen er i besiddelse af de nødvendige kvalifikationer. Og den enkelte læge har fortsat selv ansvaret for at gøre sine kompetencer kendt og kontakte Sundhedsstyrelsen med henblik på at få dansk autorisation som læge.