Dato:            7. februar 2008

Kontor:         Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:             2008-1200-192

Sagsbeh.:   mrni

Fil-navn:       SUU S nr. 109 (alm. del)

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 109 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 4. januar 2008

 

Spørgsmål nr. 109:

”Vil ministeren sikre, at patienter med bl.a. hjertekarsygdomme bliver sikret information om effekten af kostomlægning og om alle bivirkningerne ved valg af medicinering.”

 

Svar:

 

Jeg kan oplyse, at det fremgår af de kliniske retningslinier for forebyggelse af kardiovaskulær sygdom i Danmark fra 2004, at alle (hjerte-)patienter bør have rådgivning om livsstil og kost, og om hvordan kosten skal sammensættes for at give mindst mulig risiko for kardiovaskulær sygdom og ikke blot råd om at spise sundt.

 

Endvidere indeholder retningslinierne anbefalinger om erstatningspræparater, hvis patienter oplever bivirkninger ved præparater, der anvendes ved forebyggelse af kardiovaskulære sygdomme i klinisk praksis.

 

Jeg kan i forlængelse heraf oplyse, at patienters ret til information om effekten af kostomlægning og medicinering samt eventuelle bivirkninger i forbindelse hermed er lovfæstet i sundhedslovens §§ 15 - 16 om informeret samtykke.

 

Patienter har, forinden afgivelse af samtykke til en behandling, efter sundhedsloven ret til information om deres helbredstilstand og om behandlingsmulighederne, herunder risiko for komplikationer og bivirkninger. Informationen skal gives på en hensynsfuld måde og være tilpasset modtagerens individuelle forudsætninger med hensyn til alder, moden, erfaring m.v. 

 

Sundhedspersonen har pligt til at give så megen information som er nødvendig for, at patienten kan overskue behandlingsforløbet samt eventuelle senfølger af behandlingen.