Folketingets Socialudvalg

 

 

Dato: 8. februar 2008

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 10. januar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 94 (SOU Alm. del).

 

­

Spørgsmål nr. 94:

”Under henvisning til ministerens besvarelse af alm. del spørgsmål 23 bedes ministeren oplyse, hvad det betyder, når der på side 2, 3 afsnit, 2. punkt i svaret står ".... , at rammebeløbene nedsættes og i stedet erstattes med afregning efter forbrug...".”

 

Svar:

142 mio. kr. af de 186 mio. kr., der er afsat i 2007 til køb af rådgivnings- og udredningsydelser, er efter aftale med de kommunale parter udmøntet gennem kontrakter med en række private, kommunale og regionale leverandører. Heraf er 132 mio. kr. i 2007 udmøntet i rammekontrakter. Rammekontrakterne indebærer, at leverandørerne tildeles en ramme, indenfor hvilken VISO kan efterspørge rådgivnings- og udredningsydelser. Rammen udbetales uanset, hvor mange ydelser der konkret leveres. Målet har været at sikre ekspertise og beredskab på området i en overgangsperiode omkring kommunalreformen. Derudover er der indgået kontrakter for ca. 10 mio. kr., hvor VISO afregner med leverandøren efter forbrug, dvs. midlerne fra VISO kun udbetales i det omfang, der trækkes på leverandøren. Der skønnes at være brugt ca. 1. mio. kr. af disse midler i 2007. De uforbrugte ca. 9 mio. kr. tilbageføres til kommunerne sammen med bufferen, når regnskabet for 2007 er endeligt opgjort.

 

I 2007 og 2008 ligger niveauet for kontrakter i netværket fast. Der skal tages stilling til dimensioneringen for de kommende år på baggrund af erfaringerne fra 2007 og 2008. Det vil blive et centralt tema i kommune­forhandlingerne for 2009.

 

På baggrund af erfaringerne vil Servicestyrelsen løbende vurdere, hvordan netværksmidlerne fordeles bedst muligt mellem rammekontrakter, kontrakter efter forbrug eller kombinationer heraf, således at den særlige viden og ekspertise, der er på området, ikke går tabt, samtidig med at det fortsat sikres, at midlerne anvendes bedst muligt.

 

Karen Jespersen

 

 

 

/ Lars Møller Christiansen