Folketingets Socialudvalg

 

 

 

Dato: 8. februar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 10. januar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 93 (SOU Alm. del).

 

­

Spørgsmål nr. 93:

 

”Under henvisning til ministerens besvarelse af alm. del spørgsmål 23 bedes ministeren redegøre for, hvad følgende sætning i besvarelsen betyder: "Endelig er det aftalt med de kommunale parter, at de penge, som ikke bliver brugt, bliver tilbageført til kommunerne". Ministeren bedes endvidere oplyse, hvilke penge, det drejer sig om og hvorledes tilbageført skal forstås.”

 

Svar:

I forbindelse med kommunalreformen fik kommunerne både ansvaret for den almindelige og den specialiserede rådgivning af deres borgere. Den rådgivningsekspertise, der fandtes i de tidligere amter blev overført til kommunerne. Det samme gjorde pengene. En del af pengene blev overført til staten til etablering af VISO, som er et supplement til den kommunale rådgivning i de mest komplicerede og specialiserede enkeltsager.

 

Før oprettelsen af VISO eksisterede der ikke et samlet og landsdækkende overblik over specialrådgivningen og de midler, der blev brugt på området. Dimensioneringen af VISO er derfor fastsat blandt andet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse i amterne samt under hensyn til at sikre borgernes adgang til specialrådgivning og dækning af alle målgrupper på social- og specialundervisningsområdet.

 

Som følge heraf blev det i forbindelse med økonomiforhandlingerne om kommunalreformen aftalt med de kommunale parter, at dimensioneringen af VISO-netværket skulle tages op igen, når VISO havde gjort sig nogle erfaringer, og når der var et mere præcist grundlag at vurdere på.

 

På den baggrund blev der afsat 186 mio. kr. til køb af rådgivnings- og udredningsydelser i VISO-netværket i 2007. VISO har i 2007 indgået kontrakter for ca. 142 mio. kr. De resterende midler ca. 44 mio. kr. har fungeret som en ”buffer” til dækning af specialrådgivnings- og udredningsydelser på områder, hvor der ikke er indgået kontrakter med en leverandør. Desuden er ”bufferen” afsat til evt. ekstraudgifter i forbindelse med f.eks. tolkebistand og andre uforudsete udgifter.

 

 

Tabel 1. Netværksmidlerne i 2007

2007

Mio. kr.

Kontrakter, heraf

- rammekontrakter

- forbrugskontrakter

142

132

 10

Buffer

44

I alt

186

 

 

Kontraktmidlerne for 2007 er udbetalt til leverandørerne iht. til kontrakterne. Midlerne er gået til at sikre ekspertisen på områderne i overgangsperioden omkring kommunalreformen samt til betaling for konkrete leverancer fra netværket. Af bufferen skønnes der i 2007 at være brugt knap 1 mio. kr. Det er aftalt med de kommunale parter, at det resterende beløb for 2007 på ca. 43 mio. kr. tilbageføres til kommunerne, når regnskabet for 2007 er endeligt opgjort.

 

Niveauet for kontrakterne videreføres uændret i 2008 og evt. uforbrugte midler fra 2008, vil tilsvarende blive tilbageført til kommunerne, når regnskabet for 2008 foreligger. Der er ikke taget stilling til den fremtidige dimensionering af VISO-net­værk­et fra 2009 og frem. Det vil ske, når erfaringerne for 2007 og 2008 kendes nærmere i løbet af 2008. Det vil blive et centralt tema i kommuneforhandlingerne for 2009.

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

 

/ Lars Møller Christiansen