Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MBE/ J.nr. 2007-5820

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

5. februar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 4. januar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 84 og 85 (SOU Alm. del).

 

­

 

Spørgsmål nr. 84:

 

”Er det ministerens opfattelse, at alle kommuner vil opfylde plejeboliggarantien pr. 1. januar 2009?”

 

Spørgsmål nr. 85:

 

”Hvilke initiativer har ministeren iværksat og mener ministeren det er nødvendigt at iværksætte for at sikre, at plejeboliggarantien er opfyldt til tiden?”

 

 

Svar:

 

Plejeboliggarantien, som træder i kraft den 1. januar 2009, har til formål at sikre, at ældre, der er visiteret til en almen plejebolig eller en plads i et plejehjem, hvor kommunalbestyrelsen ikke umiddelbart kan tilbyde en sådan bolig eller plads, får tilbudt boligen eller pladsen senest to måneder efter, at de er visiteret til en plejebolig.

 

Kommunalbestyrelsen kan opfylde plejeboliggarantien enten ved at tilbyde en almen plejebolig eller en plejehjemsplads, der er beliggende i kommunen eller ved at tilbyde en bolig eller plads i en anden kommune, hvor kommunalbestyrelsen har indgået en aftale om anvisningsret.

 

Regeringen har iværksat flere initiativer for at sikre, at plejeboliggarantien kan opfyldes til tiden. Ved fremsættelse af L 44 af 12. december 2007 om ændring af bl.a. lov om almene boliger m.v. foreslås således en nedsættelse af den kommunale grundkapital fra 14 til 7 pct. for tilsagn til plejeboliger i 2008. Dette forslag er en udmøntning af aftalen mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2008.

I forlængelse af regeringens aftale med KL om kommunernes økonomi for 2008 sker der en forhøjelse af maksimumsbeløbet for byggeri af ældreboliger i visse geografiske områder. Forhøjelsen af maksimumsbeløbet for almene ældreboliger gælder for tilsagn fra 1. januar 2008 for alle kommuner i hovedstadsregionen samt i kommunerne Århus, Skanderborg og Odder, Holbæk, Ringsted, Slagelse, Sorø, Næstved og Faxe.

 

Forhøjelsen udgør ca. 14 pct. af 2007-maksimumsbeløbene og omkring 12 pct. af de oprindelige 2008-maksimumsbeløb, og svarer til en fuld opjustering i forhold til udviklingen i byggeomkostningsindekset for etageboliger i perioden siden maksimumsbeløbets indførelse. Forhøjelsen udgør således i hovedstadsregionen 2.560 kr. pr. m2 i forhold til det oprindelige maksimumsbeløb for 2008 og i provinsen 2.210 kr. pr. m2 i forhold til det oprindelige maksimumsbeløb for 2008. Forhøjelsen omfatter også friplejeboliger efter lov om friplejeboliger.

 

Den foreslåede nedsættelse af den kommunale grundkapital for plejeboliger samt forhøjelsen af maksimumsbeløbet for almene ældeboliger i visse geografiske områder skal bidrage til at sikre, at der kan bygges plejeboliger i et omfang, så plejeboliggarantien opfyldes.

 

Endelig kan jeg oplyse, at 71 kommuner i forbindelse med budgetindberetninger til det daværende Indenrigs- og Sundhedsministerium i oktober 2007 har oplyst, at de vil være i stand til at opfylde plejeboliggarantien i 2008. Med de ovenfor nævnte initiativer fra regeringens side mener jeg, at der er skabt det rette fundament for, at kommunerne vil være i stand til at opfylde plejeboliggarantien ved dennes ikrafttræden den 1. januar 2009.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Mikael L. Kristensen