Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

JUB/ J.nr. 2007-6944

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 16. januar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 20. december 2007 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 78 (SOU Alm. del).

­

Spørgsmål nr. 78:

”I forbindelse med den aktuelle sag på ”Tokanten” har ministeren peget på muligheden for at indføre økonomiske sanktioner imod de kommuner, der ikke lever op til deres forpligtelser eller groft tilsidesætter deres ansvar og myndighedsopgave i forhold til udsatte borgere på væresteder, institutioner med mere. I den forbindelse vil spørgeren gerne bede ministeren udfolde sine tanker, således at størrelsesforholdet i de økonomiske sanktioner ligger klart, og det fremgår, hvem der rammes. Er det kommunen generelt, politikerne, de embedsfolk, der svigter tilsyn med mere, de ansatte på institutioner etc.”

 

 

Svar:

Mine bemærkninger sigter til de sanktioner, der kan pålægges medlemmer af en kommunalbestyrelse som led i det almindelige kommunale tilsyn.

 

Tilsynet varetages af statsforvaltningerne i første instans og af velfærdsministeren i anden instans.

 

Hvis en kommunalbestyrelse udlader at udføre en foranstaltning, som den efter lovgivningen har pligt til at udføre, kan den kommunale tilsynsmyndighed efter omstændighederne pålægge de medlemmer af kommunalbestyrelsen, som er ansvarlige for undladelsen, tvangsbøder, jf. § 50 b og § 52 i lov om kommunernes styrelse. Tvangsbøder kan kun pålægges, hvis ulovligheden har den fornødne klarhed.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann