Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

JUB/ J.nr. 2007-6944

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 16 januar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 20. december 2007 følger hermed velfærdsministerens foreløbige svar på spørgsmål nr. 77 (SOU Alm. del).

­

Spørgsmål nr. 77:

”Ministeren bedes kommentere Sytter Kristensens, landsformand i LEV, bemærkninger i Berlingske d. 16. december 2007 om

- at misbruget af psykofarmaka på ”Tokanten” ”... ikke er noget særtilfælde...”, men tværtimod er udbredt på institutioner for udviklingshæmmede; og hvad påtænker ministeren evt. i samarbejde med sundhedsministeren og embedslægeinstitutionen at gøre for at komme dette angivelige misbrug af medicin til livs?

- at udviklingshæmmede udsættes for magtmisbrug på flere institutioner; og påtænker ministeren at udrede LEV´s påstand om udbredt magtmisbrug? ”

 

 

Svar:

Til brug for besvarelsen af første del af spørgsmålet har jeg den 21. december 2007 bedt Sundheds- og Forebyggelsesministeriet om bidrag til besvarelsen, fordi spørgsmålet om medicinhåndtering hører under dette ministerium. Jeg svarer derfor på denne del af spørgsmålet, når jeg har modtaget bidraget.

 

For så vidt angår anden del af spørgsmålet kan jeg oplyse, at jeg i forbindelse med sagen om Tokanten i en henvendelse af 20. december 2007 til alle borgmestre og regionsrådsformænd præciserede pligten til indberetning af magtanvendelse. Hver gang, der iværksættes indgreb i selvbestemmelsesretten, skal indgrebet ifølge servicelovens § 136, stk. 1, registreres og indberettes af tilbuddet til kommunalbestyrelsen for de tilbud, kommunalbestyrelsen fører tilsyn med, og til regionsrådet for de tilbud, regionsrådet fører tilsyn med.

Brug af magt over for beboerne efter reglerne i serviceloven må kun ske, hvis betingelserne for brugen af magtanvendelse i positivt afgrænsede tilfælde er opfyldt. Formålet med at registrere og indberette magtanvendelse er derfor at sikre, at det løbende kan vurderes, om den registrerede og indberettede anvendelse af magt kan eller bør give anledninger til ændringer i den måde, arbejdet tilrettelægges på. Det er kommunalbestyrelsernes og regionsrådenes ansvar at sikre dette.

 

Brugen af magt over for beboere i botilbud hænger tæt sammen med etik og værdier i omsorgsarbejdet. På baggrund af sagerne om Strandvænget i Nyborg og Bostedet Sjælør i København, hvor der i tv-udsendelser i februar sidste år blev vist en respektløs behandling af beboerne fra personalets side, har der været nedsat en arbejdsgruppe, der fik til opgave at komme med forslag til, hvordan ledelse og personale i botilbud kan sætte fokus på etik og værdier. Arbejdsgruppen har i slutningen af september 2007 afleveret rapporten ”Veje til et godt liv i egen bolig”, som er sendt til Socialudvalget den 15. oktober 2007 som svar på spørgsmål 7 af 3. oktober 2007 (alm. del). Rapporten indeholder både en række anbefalinger om centrale initiativer, og der er forslag til initiativer, som kommuner og regioner allerede kan iværksætte eller lade sig inspirere af. Rapporten indeholder en liste med eksempler på de mange projekter, publikationer og pjecer, der er udarbejdet de seneste 10 år om etik i omsorgsarbejdet, brugerindflydelse, kvalitets- og kompetenceudvikling m.v.

De centrale initiativer afventer resultaterne af forhandlingerne om kvalitetsreformen, herunder udmøntningen af trepartsaftalen, og de endelige forhandlinger om satspuljen for 2008.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Munk Petersen