Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LWL/ J.nr. 2007-6936

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 16. januar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. december 2007 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 73 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 73:

 

”Ministeren bedes redegøre for, om gældende dansk lovgivning er i overensstemmelse med den Europæiske Menneskeretsdomstols dom i sagen vedrørende Kjartan Asmundson, jf. vedlagte kopi, navnlig i relation til muligheden for bevarelse af pension og merudgiftsydelse i situationer, hvor der ikke er sket forandringer i den enkelte borgers forhold.”

 

 

Svar:

 

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har i den konkrete sag, der refereres til i spørgsmålet, statueret, at den islandske pensionskasse for søfarende (Seaman’s Pension Fund) ikke var berettiget til på baggrund af ændrede kriterier i senere lovgivning at ændre bedømmelsen af klagerens invaliditetsgrad således, at den tidligere tilkendte invalidepension bortfaldt.

 

Jeg mener ikke, den nævnte dom har betydning for de danske ordninger, der nævnes i spørgsmålet.

 

Pension og merudgiftsydelse er begge reguleret ved lov og fuldt offentligt finansieret.

 

Såvel førtidspension som merudgiftsydelse kan tildeles personer i alderen 18 – 65 år på grundlag af en individuel vurdering. Ydelsen kan ikke frakendes med mindre, der sker ændringer i de forhold, der oprindeligt førte til tilkendelsen. Et eksempel på sådanne ændringer kunne f.eks. være en helbredsmæssig forbedring.

 

Det kan i øvrigt bemærkes, at i forbindelse med førtidspensionsreformen, hvor kriterierne for tilkendelse af førtidspension blev ændret, blev vilkårene opretholdt uændret for de førtidspensionister, der havde fået tilkendt pension efter de tidligere gældende regler.

 

Jeg kan således konkludere, at der ikke i den sociale lovgivning er hjemmel til at frakende en person sin pension eller merudgiftsydelse i tilfælde, hvor der ikke er sket ændringer i personens individuelle forhold.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen