Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MBN/ J.nr. 2007-5586

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 4. januar 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. december 2007 følger hermed velfærdsministerens svar på spørgsmål nr. 65 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 65:

 

”Mener ministeren, at den kriminelle lavalder skal sænkes? Hvis det ikke er tilfældet, hvilke redskaber vil ministeren da give eller foreslå kommunerne til brug for hærdede kriminelle under 15 år?”

 

 

 

Svar:

Unge, der begår kriminalitet, skal støttes i deres udvikling med henblik på at komme ud af kriminaliteten.

 

Det er væsentligt, at de nødvendige sociale hjælpeforanstaltninger iværksættes med henblik på at få de unge under 15 år, der begår kriminalitet, ud af den kriminelle løbebane.

 

Jeg vil dog gerne være med til at se på, om der er behov for at forbedre indsatsen over for unge kriminelle under 15 år.

 

Der er allerede i dag regler i lovgivningen, som skal sikre en indsats over for kriminelle unge.

 

Politiet har pligt til at underrette de sociale myndigheder, når de tilbageholder og afhører børn og unge under 18 år. Hvis det drejer sig om alvorlig kriminalitet, skal kommunen inden 7 dage udarbejde en handleplan, som skal sikre en indsats overfor den unge, så den unge kommer væk fra kriminalitet. Formålet med handleplanen er at sikre, at der iværksættes en planlagt og kontrolleret indsats med henblik på, at den unge, forældrene og forvaltningen i et gensidigt samarbejde medvirker til at få den unge på ret vej. Samtidig fastholdes både forældrenes og kommunens ansvar over for den unge.

 

Det kan i nogle tilfælde vise sig påkrævet, at den unge anbringes uden for hjemmet, herunder eventuelt i en sikret afdeling.

 

I 2004 blev aldersgrænsen for dispensation til at anbringe børn og unge i sikret afdeling nedsat fra 15 til 12 år. Det skete på baggrund af sager, hvor meget unge havde begået grov kriminalitet. Hvis en kommune finder, at det er påkrævet at anbringe den unge uden for hjemmet, og det er formålsløst at anbringe den unge i et åbent tilbud, fordi han/hun vil forlade stedet, så snart det er muligt, kan det vise sig nødvendigt med en anbringelse i sikret afdeling. Det samme gælder, hvis det vurderes, at den unge er til fare for sig selv.

 

Nedsættelse af alderen fra 15 til 12 år i forbindelse med anbringelse på sikret afdeling er ved at blive evalueret. Resultaterne fra evalueringen vil foreligge i starten af 2008.

 

For at styrke forældrenes ansvar over for deres børn, kan kommunen pålægge forældrene at påtage sig et ansvar for deres børn.  Bl.a. med henblik på at forebygge kriminalitet kan forældrene blive pålagt at sikre, at deres barn møder op i skolen, deltager i en fritidsaktivitet, er hjemme på et nærmere bestemt tidspunkt om dagen og lignende. Hvis forældrene har svært ved at leve op til deres ansvar, kan kommunen pålægge forældrene at deltage i et forældreprogram. Hvis ikke forældrene følger pålægget, kan kommunen gøre indgreb i børnefamilieydelsen.

 

Der findes også en række evidensbaserede behandlingsprogrammer for børn og unge med adfærdsproblemer. Der henvises i denne sammenhæng til beskrivelsen af PMT, MST, MTFC i besvarelsen af spørgsmål 63.

 

Derudover skal det nævnes, at der igangsættes et projekt, som skal kortlægge omfanget af unge under 15 år, der begår kriminalitet, herunder deres baggrund og årsag til at de begår kriminalitet, samt kommunernes indsats over for unge kriminelle under 15 år. Formålet er netop på sigt at kunne sikre, at unge lovovertrædere ikke udvikler sig til hårde kriminelle.

 

Endvidere opsamles erfaringer fra forebyggende indsatser, primært rettet mod unge under 15 år fra etniske minoriteter. De indsatser, som er evaluerede og kan fremvise en effekt, er samlet i et idékatalog til brug for udmøntning af en ansøgningspulje, som kommuner og andre kan søge ind på. Puljen udmeldes i starten af 2008.


 

Der er således allerede taget en lang række initiativer, der skal styrke indsatsen over for de helt unge kriminelle. Derfor skal vi alligevel løbende se på, om indsatsen kan styrkes og forbedres. Jeg vil i den sammenhæng henvise til, at regeringen har besluttet at nedsætte en kommission vedrørende ungdomskriminalitet. Et af de spørgsmål, kommissionen skal se på, er netop, om der er behov for at ændre indsatsen for kriminelle unge under 15 år.

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen