Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

EPI/ J.nr. 2007-6906

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato:  20. december 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. december 2007 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 62 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 62:

 

”I forlængelse af ministerens kun delvise besvarelse af spørgsmål S 21 om modregning af diæter til pensionister, der deltager i ældrerådsarbejde, bedes der gives et svar på, om ministeren ikke mener, at det kan have en negativ indvirkning på ældrerådenes mulighed for at rekruttere medlemmer, at de diæter, der udbetales for ældrerådsarbejdet, modregnes i den sociale pension og andre sociale ydelser. Finder ministeren det rimeligt og demokratisk, at en bestemt gruppe af borgere bliver trukket i indkomsten, fordi de er aktive i ældrerådsarbejdet? ”

 

 

Svar:

 

Jeg kan henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 61. Herudover kan jeg oplyse, at det er min vurdering, at reglerne om indtægtsregulering af sociale ydelser ikke bør afskrække personer fra at deltage i politisk arbejde, det gælder fx også, når der er tale om arbejde i ældreråd, kommunalpolitik i øvrigt og arbejde som led i andet borgerligt ombud, fx som domsmand.

 

For det første vil pensionister, der ikke allerede har supplerende indkomster af en vis størrelse, slet ikke få reguleret deres pension på grund af diæter og lignende.

 

For det andet vil der normalt være tale om ganske beskedne konsekvenser. En enlig pensionist, der fx modtager 1.000 kr. i diæter, som i forvejen får indtægtsreguleret sit pensionstillæg, vil højest kunne få reduceret sit tillæg med 300 kr. som følge af denne indtægt. Der vil således være 700 kr. tilbage til pensionisten før skat.  

 

Endelig vil en gennemførelse af regeringens forslag om at indføre et ekstra bundfradrag på 30.000 kr. for folkepensionisters arbejdsindkomst naturligvis betyde, at folkepensionister har mulighed for at have en væsentlig større arbejdsindkomst – herunder i form af vederlag og diæter mv. - uden at folkepensionen nedsættes.

 

Alt i alt mener jeg derfor, at det er rimeligt og demokratisk, at skattepligtig indkomst behandles ensartet for alle pensionister, og at reglerne om indtægtsregulering ikke bør afskrække pensionister fra at deltage i politisk arbejde.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen