Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

KBR/ J.nr. 2008-6729

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 7. oktober 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 10. september følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 499 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 499:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 7. september 2008 fra Hjerneskadeforeningen, jf. SOU alm. del - bilag 416.”

 

 

Svar:

Det fremgår af bilag 416, at Gribskov Kommune har besluttet at lukke Hjerneskadecenter Nordsjælland med udgangen af 2008, med henvisning til, at kommunerne har mest fokus på at udvikle egne løsninger på området og bruger andre leverandører. I brevet til kommunalbestyrelserne i de omkringliggende kommuner udtrykker Hjerneskadeforeningen bekymring for, at der med lukningen af Hjerneskadecenter Nordsjælland vil ske en afspecialisering på området.  

 

Jeg vil gerne understrege, at kommunalbestyrelsen har hele forsyningsansvaret i forhold til borgeren. Forsyningsansvaret kan de opfylde ved egne leverandører eller ved at indgå aftaler om brug af regionale, andre kommunale eller private tilbud og konsulenter. Det giver kommunalbestyrelserne mulighed for at aftale sig frem til den bedst mulige løsning for deres borgere og for kommunen.

 

Det vil sige, at kommunalbestyrelsen selv, inden for lovens rammer, tilrettelægger deres indsats på hjerneskadeområdet. Et af de centrale formål med kommunalreformen var netop at skabe et bedre grundlag for, at den enkelte kommune ud fra borgerens behov kan skabe sammenhæng og helhed i opgaveløsningen og forankre ydelserne i en lokal virkelighed.

 

 

Kommunalbestyrelserne har endvidere mulighed for at få gratis rådgivning og udredning af VISO i de komplicerede sager.  

 

Det, at kommunalbestyrelserne i kommunerne omkring Gribskov har valgt at købe færre ydelser hos Hjerneskadecenter Nordsjælland, er således ikke ensbetydende med, at servicen for borgeren forringes, eller at der sker en afspecialisering på området helt generelt. Det afhænger helt af, hvad kommunerne sætter i stedet.

 

Der er ingen tvivl om, at der i denne tid sker en udvikling og forandring i tilbuddene på hjerneskadeområdet, og jeg vil løbende følge området. Det er min helt klare forventning, at kommunerne lever op til det ansvar, som de har fået.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Astrid Ravnsbæk