Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LWL/ J.nr. 2008-6399

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 26. september 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 3. september 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 486 (SOU Alm. del) stillet af Morten Messerschmidt (DF).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 486:

 

”Kan ministeren bekræfte, at østarbejdere, beskæftiget i Danmark, kan opnå dansk børnetilskud, som lovligt kan føres ud af landet?”

 

 

Svar:

 

Efter EF-forordning 1408/71 om social sikring til vandrende arbejdstagere og deres familiemedlemmer har en vandrende arbejdstager ret til familieydelser, herunder børnetilskud, i det land, vedkommende arbejder i, selv om børnene befinder sig i et andet medlemsland.

 

Det betyder fx, at en dansker, som arbejder i Frankrig, får franske børnefamilieydelser til sine børn bosat i Danmark. Såfremt ægtefællen bor og er beskæftiget i Danmark udbetales børnefamilieydelser efter danske regler. Frankrig udbetaler et beløb svarende til forskellen, såfremt de franske ydelser er højere end de danske.

 

Det samme gælder for en arbejdstager fra et østeuropæisk EU-medlemsland, som er vandrende arbejdstager i Danmark.

 

Hvis fx barnet bor med moderen i hjemlandet, mens faderen arbejder i Danmark, går beskæftigelseslandets regler forud. Det betyder, at Danmark skal udbetale ydelserne, forudsat moderen ikke er beskæftiget i hjemlandet. Hvis moderen har job, går hjemlandets regler forud, og Danmark skal alene udbetale et eventuelt forskelsbeløb til barnet i den vandrende arbejdstagers hjemland.

 

Disse regler sikrer, at der ikke udbetales dobbeltydelser i sådanne situationer.

 

Det forudsættes, at den pågældende ikke er udstationeret, men ”almindelig” vandrende arbejdstager. Hvis pågældende er udstationeret, vil vedkommende fortsat høre under hjemlandets regler.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen