Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

RLL/ J.nr. 2008-6239

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: Den 25. september 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 27. august 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 481 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 481:

 

” Ministeren bedes redegøre for hvorvidt tidsgrænserne for gennemførsel af § 50-undersøgelser og for lovmæssige opfølgninger på verserende børnesager overholdes i landets kommuner.”

 

 

Svar:

 

Ankestyrelsen har i en praksisundersøgelse fra januar 2008 afdækket udfordringerne i forhold til sagsbehandlingen i sager om anbringelser af børn og unge. Praksisundersøgelsen kan læses på Ankestyrelsens hjemmeside. I undersøgelsen vurderede Ankestyrelsens i alt 142 sager fra i alt 11 kommuner.

 

I over halvdelen af de 142 sager, var der ikke udarbejdet en § 50-undersøgelse. I nogle tilfælde skyldes dette, at der har været tale om en akutanbringelse, hvor anbringelsen af hensyn til barnet ikke har kunnet afvente, at en § 50-undersøgelse blev udarbejdet. Men i 40 ud af de gennemgåede 142 sager vurderede Ankestyrelsen, at der burde have været udarbejdet en undersøgelse på tidspunktet for indsendelse af sagen til Ankestyrelsen, selvom dette ikke var sket.

 

Det var tilsvarende skuffende at konstatere, at det halter med opfyldelse af kravene til § 140-handleplanerne. Overordnet viste Ankestyrelsens praksisundersøgelse, at der i 18 procent af sagerne ikke var udfærdiget en handleplan, hvor der burde have været udarbejdet en. I 39 procent af de sager, hvor der forelå en handleplan, var den ikke udarbejdet før afgørelsen om en anbringelse. Praksisundersøgelsen viste også, at indholdet af handleplanerne generelt var kritisabelt i forhold til de krav, som loven stiller.

 

Jeg kan også oplyse, at Ankestyrelsens netop offentliggjorte Årsstatistik for 2007 kun i begrænset omfang rummer oplysninger om opfølgninger af indsats og handleplaner. De indberettede oplysninger til Ankestyrelsen giver derfor kun begrænset mulighed for at vurdere, om kommunerne i 2007 gennemførte alle de opfølgninger af indsats og handleplan, som de i henhold til loven er forpligtet til.

 

Der er iværksat mange initiativer fra regeringens side for at forbedre behandlingen af børnesager i kommunerne. Men både Ankestyrelsens løbende undersøgelser og eksempler fra kommunerne bekræfter mig i, at der er et stort behov for at se langt mere systematisk på, hvordan samfundet kan sikre udsatte børn og unges rettigheder.  Det arbejde vil jeg påbegynde i dette efterår og løbende drøfte med ordførerne på området.

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen