Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LHN/ J.nr. 2008-6044

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 18. september 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. august 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 471 (SOU Alm. del) stillet af Mette Frederiksen (S).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 471:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. august 2008 fra Birgit Vistisen vedrørende tilskud til behandling hos en fodterapeut, jf. SOU alm. del - bilag 378.”

 

 

Svar:

 

Efter lov om social pension, § 14 a, stk. 1, kan der ydes almindeligt helbredstillæg til blandt andet de typer fodbehandling, som regionsrådet yder tilskud til efter sundhedslovens kapitel 15.

 

Der kan endvidere ydes udvidet helbredstillæg til fodbehandling efter pensionsloven § 14 a, stk. 4. Det er her et krav, at der er behov for vedvarende fodbehandling, der ligger ud over den behandling, der kan varetages af hjemmeplejen, og at det drejer sig om fodbehandling, der ikke kan ydes tilskud til efter sundhedsloven, og dermed heller ikke helbredstillæg til efter § 14 a, stk. 1.

 

Det er ikke en betingelse for at modtage helbredstillæg efter de sociale pensionslove, at fodbehandlingen er udført af en autoriseret fodterapeut.

 

Det almindelige helbredstillæg er imidlertid – som det fremgår af lovteksten - subsidiært i forhold til tilskuddet efter sundhedsloven. Det betyder, at der kun kan ydes almindeligt helbredstillæg, hvis der er ydet tilskud til behandlingen efter sundhedsloven.

 

Efter bekendtgørelse nr. 1101 af 20. september 2007 om tilskud til fodbehandling i praksissektoren kan der ydes tilskud til behandling hos fodterapeut efter lægehenvisning, når borgeren ifølge læge har fået konstateret bestemte diagnoser – sukkersyge og et heraf afledet behov for fodbehandling, nedgroede tånegle, arvæv efter strålebehandling og svær leddegigt.

 

Tilskuddet efter sundhedsloven er herudover betinget af, at behandlingen af gruppe 1-sikrede udføres af en fodterapeut, som opfylder betingelserne i bekendtgørelsens § 2, d.v.s. har ydernummer til at praktisere efter den gamle overenskomst, har overtaget en praksis med ydernummer eller indgået aftale med amtskommunen eller regionen.

 

Hvis pensionisten vælger at få udført en fodbehandling efter lægehenvisning på grundlag af en af de nævnte diagnoser hos en fodterapeut, som ikke opfylder betingelserne i bekendtgørelsens § 2, kan der ikke ydes tilskud efter sundhedsloven og dermed heller ikke almindeligt helbredstillæg.

 

De krav, der i praksis stilles til fodterapeuten for, at der kan ydes almindeligt helbredstillæg, er således afledt af Sundhedsministeriets regler.

 

Det udvidede helbredstillæg kan derimod ydes til vedvarende fodbehandling, der ikke er omfattet af tilskudsmulighederne efter sundhedsloven. Fodbehandlingen kan udføres af såvel autoriserede fodterapeuter som af andre fodbehandlere.  

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen