Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K
Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail [email protected]
|
Dato: 18. september 2008
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. august 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 470 (SOU Alm. del) stillet af Line Barfod (EL).
Â
â€Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 15. august 2008 fra Henrik B. Pedersen vedrørende lægekonsulenters/sociallægers rolle jf. SOU alm. del - bilag 370.â€
Svar:
Det fremgår af vejledning om førtidspension efter lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. af 31. august 2007, at lægekonsulenten/sociallægen, der er en administrativ medarbejder ansat af kommunen, blandt andet har til opgave at bistå myndigheden med at klarlægge indholdet af andre lægers udtalelser. Hvis oplysningerne ikke er tilstrækkelige, har lægekonsulenten/sociallægen til opgave at pege på, hvilke helbredsmæssige oplysninger der mangler i en sag. Lægekonsulenten/sociallægen kan også bistå kommunen med at afdække eventuelle skånebehov, der skal tages hensyn til ved borgerens eventuelle tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Det er herefter kommunen, der tager stilling til, om der skal indhentes yderligere lægelige oplysninger, fx fra en anden speciallæge, og hvordan der ud fra en socialfaglig vurdering bør tages hensyn til et eventuelt skånebehov.
Det er kommunen, der har ansvaret for oplysning af sagen, og som træffer afgørelse i sager om sygedagpenge, revalidering/fleksjob og førtidspension. Det er derfor også kommunen, som vurderer, hvilken betydning de helbredsmæssige forhold skal tillægges i den konkrete sag.
Da lægekonsulenten/sociallægen er ansat som administrativ medarbejder ved kommunen, har en borger, der mener, at medarbejderen har handlet i strid med sine beføjelser, mulighed for at klage over den pågældende til borgmesteren – i Odense Kommune til rådmanden – som den øverst ansvarlige for kommunens personale.
Karen Jespersen