Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LIB/ J.nr. 2008-6006

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 11. september 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 20. august 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 469 (SOU Alm. del), stillet af Christian H. Hansen (DF).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 469:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 11. juli 2008 fra Ole Madsen, jfr. SOU alm. del – bilag 376”

 

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at overførselsindkomster, herunder førtidspension, hvert år reguleres med udgangspunkt i udviklingen i årslønningerne. Dette sikrer, at førtidspensionisterne får del i den almindelige velstandsfremgang. Dette sker således på lige fod med folkepensionisterne.

 

På trods af den senere tids stigninger i for eksempel madpriserne har førtidspensionisterne over en årrække oplevet en reallønsfremgang. Dette skyldes, at væksten i satserne for førtidspensionisterne er større end udviklingen i forbrugerpriserne.

 

I de senere år er der desuden indført andre forbedringer for de førtidspensionister, der er omfattet af den gamle ordning, herunder blandt andet forbedringer af reglerne om helbredstillæg, således at der kan ydes hjælp til dækning af udgifter til tandproteser, briller og fodbehandling.

 

Førtidspensionister med almindelig førtidspension og forhøjet almindelig førtidspension har derudover oplevet en markant forbedring af deres økonomiske forhold. Fra 1. januar 2006 fik denne gruppe førtidspensionister en ekstra tillægsydelse, som løfter de samlede pensionsydelser til niveauet for mellemste førtidspension.

 

Førtidspensionisterne har i lighed med folkepensionisterne således også opnået økonomiske forbedringer, der ligger udover den almindelige regulering

 

 

Karen Jespersen

 

/Bent Nielsen Â