Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

HBM/ J.nr. 2008-5734

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 8. september 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. august 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 458 (SOU Alm. del), stillet af Per Clausen (EL).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 458:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvor mange midlertidige førtidspensioner der er blevet bevilliget siden den nuværende lovgivning blev indført, hvor mange af disse sager som er blevet revurderet, og hvor mange som efterfølgende har fået frataget deres pension.”

 

Svar:

Indledningsvist vil jeg gerne understrege, at den nuværende mulighed for at tilkende pension med krav om genvurdering ikke kan sidestilles med midlertidig førtidspension.

 

Af lovbemærkningerne i lovforslaget vedrørende førtidspensionsreformen fremgår følgende:

 

”Vurderingen af, hvorvidt nedsættelsen af arbejdsevnen er varig, er helt central og et udtryk for, at førtidspension er en varig forsørgelsesydelse i modsætning til sygedagpenge og kontanthjælp.

 

Der kan dog i ganske særlige tilfælde tilkendes førtidspension, selv om det ikke helt kan udelukkes, at der på længere sigt kan opnås en vis forbedring af arbejdsevnen ved yderligere forsøg på behandling. Der skal dog være tale om personer med en alvorlig lidelse, som betyder, at de på afgørelsestidspunktet vurderes at være ude af stand til at kunne blive selvforsørgende ved indtægtsgivende arbejde som udgangspunkt inden for en længere periode på omkring 5 år. Sådanne sager skal tages op til ny vurdering på det tidspunkt, hvor det forventes, at der kan gennemføres yderligere behandlingsmæssige foranstaltninger.”

Adgangen er således afgrænset til ganske særlige tilfælde, netop fordi udgangspunktet for tilkendelse af førtidspension er en varig nedsættelse af arbejdsevnen.

 

Der tilkendes 4-600 førtidspensioner årligt, hvor der er fastsat krav om genvurdering af retten til pensionen på et senere tidspunkt, jf. tabel 1. Det svarer til omkring 3-4 pct. af de årlige nytilkendelser.

 

Tabel 1. Nytilkendelser af førtidspension med krav om, at sagen skal genoptages til vurdering på et senere tidspunkt, ny ordning

Ã…r

2003

2004

2005

2006

2007

Antal

393

626

505

495

397

Kilde: Ankestyrelsen

 

Udover muligheden for at fastsætte en genoptagelsesfrist skal kommunen løbende sikre sig, at førtidspensionisten fortsat opfylder betingelserne for retten til pension. Hvis der er sket en væsentlig forbedring af arbejdsevnen, som medfører, at pensionisten vedvarende kan være selvforsørgende ved indtægtsgivende arbejde, skal kommunen frakende pensionen. Der kan således ske genvurdering af retten til pension på grund af en tidligere fastsat frist eller som en konsekvens af kommunens løbende opfølgning i en sag, jf. tabel 2.

 

Jf. tabel 2 blev der i 2007 foretaget genvurdering af 175 sager.

 

Tabel 2. Antal genvurderede sager og frakendelser, førtidspension, ny ordning, 2003-6

Ã…r

2003

2004

2005

2006

2007

Antal genvurderede sager

21

272

204

169

175

Antal frakendelser

3

6

4

3

11

Kilde: Ankestyrelsen

Note: Det kan ikke udelukkes, at der er indberetningsfejl fra kommunerne til Ankestyrelsens statistik i de første år efter reformens ikrafttræden f.s.v.a. genvurderinger og frakendelser.

 

Antallet af frakendelser på den nye ordning er relativt lavt. Da det alene er 5 år siden, de nye regler trådte i kraft, vil der formentlig gå en årrække, før der kan gives et fyldestgørende billede af kommunernes praksis omkring genvurdering af sager efter den nye ordning.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen