Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

JLU/ J.nr. 2008-5193

Folketingets Socialudvalg

 

 

Dato: 24. juli 2008.

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 14. juli 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 449 (SOU Alm. del).

 

­

 

Spørgsmål nr. 449:

 

Ministeren anmodes om at oversende en oversigt over lovgivning inden for sociale rettigheder de seneste 10 år, hvor man har anvendt totalharmonisering i EU.

 

 

Svar:

 

Jeg kan oplyse, at Traktaten ikke indeholder hjemmel til at fremsætte forslag til retsakt om totalharmonisering af sociale rettigheder, og der er således ikke vedtaget forslag herom inden for de seneste 10 år.

 

På den givne lejlighed kan jeg i øvrigt henvise til Traktatens art. 137, stk. 1, litra c), jf. stk.2, litra b), hvorefter der med enstemmighed kan vedtages direktiver med minimumsforskrifter vedrørende arbejdstagernes sociale sikring og sociale beskyttelse. Kommissionen har hidtil ikke fremsat forslag i medfør af denne bestemmelse.

 

Endelig skal jeg for fuldstændighedens skyld henvise til art. 42, hvorefter der med enstemmighed kan vedtages foranstaltninger vedrørende arbejdstageres sociale sikring, når de arbejder i en anden medlemsstat end deres egen.

 

Denne bestemmelse, som bl.a. er udmøntet i forordning 1408/71 om vandrende arbejdstageres sociale sikring, har alene til formål at koordinere medlemsstaternes lovgivninger om social sikring med henblik på at sikre, at de personer, som arbejder i en anden medlemsstat end deres egen, får ligebehandling med borgerne i den pågældende medlemsstat og ikke mister optjente rettigheder.

 

 

Karen Jespersen

 

/ Jørgen Witsø-Lund