Fra: Karen Jespersen
Sendt: 27. maj 2008 10:28
Til: '[email protected]'
Emne: Indtægtsregulering

Kære Johnny Wibe Folkmann

 

Tak for din e-mail af 31. marts 2008, som jeg har modtaget fra skatteministeren. Reglerne om indtægtsregulering af førtidspension hører under mit område som velfærdsminister, derfor besvarer jeg din henvendelse.

 

Du skriver, at din førtidspension bliver indtægtsreguleret både på grund af din hustrus indkomst og på grund af indtægter fra din forsikring.

 

For mig handler velfærdspolitik om at udnytte de ressourcer, der er til rådighed bedst muligt. De politiske prioriteringer, der nødvendigvis må foretages, sker ud fra en afvejning af en række forskellige hensyn, herunder sikring af et rimeligt leveniveau for personer med behov for hjælp til forsørgelse.

 

Formålet med førtidspensionen er at sikre et forsørgelsesgrundlag for personer, der på grund af nedsat arbejdsevne ikke kan forsørge sig selv ved et arbejde. Jeg mener, at førtidspensionen skal være en offentlig forsørgelsesydelse, der søges målrettet personer med størst forsørgelsesbehov. I de tilfælde, hvor en førtidspensionist er i stand til at opretholde en vis indtægt fra for eksempel eget arbejde eller fra forsikrings- eller pensionsordning, eller hvor førtidspensionisten er gift eller samlevende, og partneren har en indkomst, som indgår i parrets samlede forsørgelse, foretages der derfor indtægtsregulering af pensionen.

 

Der er økonomiske fordele forbundet med at være to om at dele de faste udgifter så som husleje, licens, telefon, forsikring og så videre. Som følge heraf har ægteskab og øvrige samlivsforhold betydning for størrelsen af det forsørgelsesbehov, som søges dækket ved pensionen. Et bredt flertal i Folketinget har besluttet, at reglerne skal indrettes sådan – senest med førtidspensionsreformen.

 

Jeg mener, at reglerne om indtægtsregulering af førtidspensionen medvirker til, at de offentlige ressourcer udnyttes, der hvor behovet er størst. Der er på nuværende tidspunkt ikke planer om at ændre på dette.

 

Tak, fordi du tog dig tid til at skrive.

 

 

Med venlig hilsen

 

Karen Jespersen