Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

BBE,SMA/ J.nr.2007-3456

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 4. juli 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. juni 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 432 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 432:

 

”I det der henvises til velfærdsministerens redegørelse om udviklingen på

socialområdet efter kommunalreformen (2007) – alm. del bilag 290, ønskes

ministerens holdning til, at det statistiske materiale i CIAS, der skal danne

grundlag for overvågning af kommunalreformen, stort set ikke kan anvendes, fordi kommunerne ikke indberetter konsekvent.”

 

 

Svar:

 

Af min redegørelse om udviklingen på socialområdet efter kommunalreformen fremgår det, at det har været vanskeligt at få kommunerne til at indberette til det centrale informations- og analysesystem (CIAS). Nogle svarprocenter er meget lave og svingende hen over kvartalerne. Flere udviklingsråd har på den baggrund tilkendegivet, at datamaterialet er utilstrækkeligt og af en sådan kvalitet, at der kun i begrænset omfang kan udledes konklusioner på områdets udvikling. 

 

Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at kommunerne undlader at indberette til CIAS eller i nogle tilfælde gør det så mangelfuldt, at datamaterialet ikke kan bruges til at belyse udviklingen på socialområdet.

 

Samtidig må vi dog også erkende, at 2007, som er det første år efter kommunalreformen, har været præget af den meget store omstilling og af, at kommuner og regioner har skullet finde sig til rette med deres nye roller og opgaver. Der har været travlt ude i de nye kommuner og regioner.

 

For at opnå et så fuldstændigt billede af udviklingen på det sociale område som muligt har Servicestyrelsen og Velfærdsministeriet, som det også fremgår af redegørelsen, løbende igangsat initiativer over for de kommuner, der har manglet at indberette på enkelte områder eller indberettet åbenlyse fejlagtige tal. 

 

Derudover vil vi i den kommende tid se på, hvordan man kan kvalificere CIAS og kommunernes brug af det og herunder drøfte problemstillingen med KL.

 

Det forventes på den baggrund, at CIAS vil få mere valide tal i 2008.

 

Det er samtidigt vigtigt at understrege, at den kvartalsvise statistik fra CIAS blot er en af flere kilder til oplysning. Herudover findes udviklingsrådenes valg af særlige temaer og egne undersøgelser, brugerreaktioner (fx dialog med handicapråd), centrale spørgeskemaundersøgelser i kommuner og regioner, centralt udmeldte temaer for redegørelserne, kommunale rammeaftaleredegørelser, rammeaftalerne, VISO, Tilbudsportalen, ankestatistik og Ankestyrelsen.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Eva Pedersen