Folketingets Socialudvalg

Christiansborg

 

 

Svar på spørgsmål 429 (Alm. del):

I brev af 17. juni 2008 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 429:

”Kan ministeren bekræfte, at timeantallet endvidere sættes ned til minimumstimeantal, og at konsekvensen heraf er, at børn der har indlæringsvanskeligheder dermed får færre undervisningstimer end normalt begavede børn. Og hvad agter ministeren i givet fald at gøre ved denne udvikling?”

 

Svar:

Spørgsmålet om, hvorvidt en kommune kan tildele specialklasser færre timer end normalklasser på samme klassetrin, men uden at gå under det fastsatte minimumstimetal, må afgøres ud fra almindelige forvaltningsretlige lighedsbetragtninger.

 

Såfremt kommunen ønsker at tildele specialklasserne færre timer end normalklasserne på samme klassetrin, må der derfor være særlige og saglige grunde for særbehandlingen. Det kunne fx være, at specialklasserne har fået tildelt en væsentlig større lærernormering end normalklasserne på samme klassetrin.

 

Som det fremgår af mit svar på spørgsmål 425, har jeg ikke mulighed for at tage stilling til konkrete sager på folkeskoleområdet. Det gælder også sager om tildeling af timer til specialklasser og normalklasser.     

 

Jeg skal i denne forbindelse gøre opmærksom på, at kommunernes virksomhed på folkeskoleområdet er omfattet af det almindelige tilsyn med kommunalforvaltningen.

 

Det kommunale tilsyn, der i første instans varetages af den regionale statsforvaltning, fører tilsyn med kommunernes overholdelse af lovgivningen, herunder de almindelige forvaltningsretlige lighedsbetragtninger. Tilsynet i anden instans udøves af velfærdsministeren.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Bertel Haarder