Folketingets Socialudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 425 (Alm. del):                                                                          27-06-2008

I brev af 17. juni 2008 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 425:

”Er ministeren bekendt med, at specialundervisningsområdet, i bl.a. Vejen kommune er reduceret med 5 mio. kr., og hvordan vil ministeren gribe ind for at forhindre yderligere forringelser på dette område?”

 

Svar:

Det fremgår af folkeskoleloven, at folkeskolen er en kommunal opgave, hvor kommunalbestyrelsen har det overordnede ansvar for kommunens skolevæsen. Endvidere fremgår det af klagebestemmelserne i folkeskolelovens § 51, at ministeriet ikke er klageinstans på folkeskoleområdet.

 

Jeg har derfor ikke mulighed for at gribe ind i konkrete sager på folkeskoleområdet, herunder sager om bevillinger til skolerne.

 

Efter folkeskolelovens § 40, stk. 2, nr. 1, er det kommunalbestyrelsen, der træffer beslutning om, hvor mange penge der skal afsættes til skolevæsenet inden for kommunens samlede budget. Det er også kommunalbestyrelsen, der træffer beslutning om skolestrukturen, herunder antallet af skoler og hver enkelt skoles omfang med hensyn til klassetrin, specialundervisning m.v.

 

Jeg skal desuden gøre opmærksom på, at kommunalbestyrelsens afgørelser om det nærmere indhold af foranstaltningen i specialklasser og specialskoler, af forældrene kan indbringes for Klagenævnet for vidtgående specialundervisning, hvis undervisningstilbuddet er utilfredsstillende. Det samme gælder kommunalbestyrelsens afgørelser vedrørende elever, hvis undervisning kun kan gennemføres med støtte i den overvejende del af undervisningstiden. Jeg skal herved henvise til folkeskolelovens § 51, stk. 3-5.

 

Jeg kan yderligere oplyse, at jeg gennem en forældrehenvendelse er blevet bekendt med, at forældrerådet ved specialundervisningscentret ved Østerbyskolen har sendt et åbent brev til Vejen Byråd om forholdene på specialundervisningsområdet i Vejen Kommune.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Bertel Haarder