Udtalelse vedr. Folketingets Socialudvalgs spørgsmål 421 til Velfærdsministeren om overholdelse af love og regler i forbindelse med Københavns Kommunes samarbejde med Fonden Jagtvej 69 om Ungdomshuset.

 

I mail af 18. juni 2008 har Velfærdsministeriet fremsendt spørgsmål 421 af 12. juni 2008 fra Folketingets Socialudvalg til Velfærdsministeren om overholdelse af love og regler i forbindelse med Københavns Kommunes samarbejde med Fonden Jagtvej 69 om Ungdomshuset. Velfærdsministeriet anmoder Københavns Kommune om en udtalelse til brug for ministerens besvarelse af spørgsmålet. Ministeriet anmoder endvidere kommunen om at forholde sig til avisartiklerne om samme emne i BT og Berlingske Tidende den 18. juni 2008.

 

 

Folketingets Socialudvalgs spørgsmål 421 og de unges citerede udtalelser i BT og Berlingske Tidende.

I Folketingets Socialudvalgs spørgsmål 421 er anført følgende:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvad begrebet ”Lige adgang" indebærer ? I den forbindelse ønskes oplyst, om samtlige regler og love i forbindelse med København Kommunes samarbejde med Fonden Jagtvej 69 og de unge autonome er overholdt. Såfremt reglerne ikke er overholdt bedes oplyst, hvilke konsekvenser det så kan få for et eventuelt nyt ungdomshus. I det omfang det er nødvendigt, bedes ministeren indhente svar fra Københavns Kommune. Det ønskes derudover oplyst,  hvad der vil ske, såfremt personer fra DFU, KU eller VU nægtes adgang til et nyt ungdomshus, og vil ministeren give en garanti for, at der reelt sikres lige adgang, inden et eventuelt nyt ungdomshus åbnes?”

 

I BT og Berlingske Tidende den 18. juni 2008 er Viktoria fra Ungdomshusets pressegruppe blandt andet citeret for at have udtalt, at hvis Venstres Ungdom eller Dansk Folkepartis Ungdom møder op til arrangementer eller vil låne lokaler til at afholde et møde eller en koncert, vil de formentlig blive afvist.

 

Viktoria har efterfølgende til flere medier udtalt, at hun er blevet misforstået, og henvist til, at der i hensigtserklæringen for et nyt Ungdomshus i Københavns Kommune står, at partipolitiske interesser ikke må have indflydelse på brugen af huset. Hun understreger, at de unge ikke vil stå og tjekke folk ved indgangen.

 

 

Københavns Kommunes udtalelse

I udkastet til driftsoverenskomst mellem Københavns Kommune, Kultur- og Fritidsforvaltningen, og Fonden Jagtvej 69 om oprettelse og drift af Ungdomshuset i København på Dortheavej 61 – som Københavns Borgerrepræsentation tiltrådte i sit møde den 11. juni 2008 – er der om formål og om Ungdomshusets oprettelse og drift blandt andet bestemt følgende:

 

Formål

”Formålet med oprettelsen og driften af Ungdomshuset er at skabe et åbent værested for byens unge og med særlig opmærksomhed på at favne den sociale, kulturelle og etniske mangfoldighed som København og ungdomshusbevægelsen rummer.”

 

Ungdomshusets oprettelse og drift

”………….

Ungdomshuset skal rumme forskellige aktiviteter, såsom øvelokaler, musikarrangementer, værksteder, mødeaktiviteter, dramatik og udstillinger m.v.

 

Husets brugere skal selv organisere den daglige drift af huset. Nærmere bestemmelser herom og om forholdet mellem Fonden Jagtvej 69 og brugerne af Ungdomshuset er fastsat i samarbejdsaftalen mellem Fonden Jagtvej 69 og Ungdomshusbevægelsen som repræsentant for brugerne af huset samt i husordenen med retningslinier for Ungdomshusets anvendelse, jf. vedlagte bilag 3 og 4.

 

Alle aktiviteter i huset fastsættes og igangsættes af brugerne i henhold til de interesser, der måtte være og indenfor rammerne af samarbejdsaftalen mellem Fonden Jagtvej 69 og Ungdomshusbevægelsen. Ved en flad beslutnings- og driftsstruktur, skal der således sikres størst mulig indflydelse for husets brugere.

 

Til Ungdomshuset skal der være lige adgang for alle. Eventuel begrænsning i adgangen til Ungdomshusets aktiviteter kan kun ske efter saglige kriterier. Eksempelvis må erhvervsmæssige, religiøse eller partipolitiske interesser ikke være afgørende for deltagelse i Ungdomshusets aktiviteter eller anvendelse.

 

……”

 

Tilsyn med Ungdomshuset og anvendelsen af det kommunale tilskud

”…………

Fonden Jagtvej 69 har ansvaret for, at Ungdomshuset drives i overensstemmelse med bestemmelserne i denne driftsoverenskomst og i den mellem fonden og ungdomshusbevægelsen indgåede samarbejdsaftale og husorden. Fonden Jagtvej 69 har pligt til straks at underrette Københavns Kommune, Kultur- og fritidsforvaltningen om eventuelle væsentlige forhold, der er i strid med bestemmelserne i overenskomsten og tilhørende bilag om driften af Ungdomshuset.

 

Københavns Kommune, Kultur- og fritidsforvaltningen kan til enhver tid anmode fonden Jagtvej 69 om en skriftlig redegørelse, såfremt der opstår tvivl om overholdelsen af bestemmelserne i driftsoverenskomsten med tilhørende bilag.

 

”………….. 

 

 

Som det fremgår af bestemmelsen skal ”lige adgang for alle” forstås således, at begrænsning i adgangen til Ungdomshusets aktiviteter kun kan ske efter saglige kriterier. Endvidere er det fremhævet, at partipolitiske interesser ikke må være afgørende for deltagelse i Ungdomshusets aktiviteter eller anvendelse.

 

Såfremt der måtte opstå situationer, hvor personer føler, at de uberettiget er blevet nægtet adgang til Ungdomshuset, kan der rettes henvendelse herom til Fonden Jagtvej 69, der har ansvaret for Ungdomshusets daglige drift, herunder at driften sker i overensstemmelse med bestemmelserne i driftsoverenskomsten. Fonden må derfor i givet fald tage stilling til den konkrete sag. Hvis det ikke løser problemet, kan der rettes henvendelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen, der er den forvaltning i kommunen, der har det umiddelbare ansvar for driftsoverenskomsten med Fonden Jagtvej 69.     

 

Vedrørende artiklerne i BT og Berlinske Tidende den 18. juni 2008 har kommunen taget til efterretning, at Viktoria efterfølgende har tilkendegivet, at hun er blevet misforstået. Kommunen har endvidere forstået, at de unge ikke har til hensigt at handle i strid med bestemmelserne i den indgåede aftale med kommunen om Ungdomshusets anvendelse, herunder bestemmelsen om lige adgang for alle.

 

Det kan oplyses, at Københavns Kommune d. 10. juli 2008 modtog en klage fra Rasmus Jarlov og Jakob Næsager over at Rasmus Jarlov og Morten Kornbech var blevet smidt ud af Ungdomshuset.

 

Københavns Kommune, Kultur- og Fritidsforvaltningen anmodede i den forbindelse Fonden Jagtvej 69 om en redegørelse for forløbet af dette besøg, idet der blev henvist til driftsoverenskomstens bestemmelser om lige adgang for alle. Redegørelsen af 8. august 2008 fra Fonden Jagtvej 69 gav ikke et for Københavns Kommune tilfredsstillende svar, og Københavns Kommune har derfor anmodet om en uddybelse af redegørelsen. Denne afventes fortsat, da svarfristen er endnu ikke udløbet.