Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

IAM/ J.nr. 2008-3848

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 30. juni 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 2. juni 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 406 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 406:

 

”Med henvisning til undersøgelse foretaget af Socialpædagogernes Landsforbund om tilsynet med børn anbragt uden for eget hjem bedes ministeren besvare følgende spørgsmål:”

 

-          Hvordan er regelsættet for tilsyn med børn anbragt uden for eget hjem?

-          Er ministeren enig i de konklusioner, der fremgÃ¥r af undersøgelsen?

-          Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at sikre, at tilsynet kommer til at fungere i overensstemmelse med reglerne?

 

Svar:

Kommunalbestyrelsen skal føre løbende tilsyn med barnets eller den unges forhold under anbringelsen uden for eget hjem. Kommunalbestyrelsen skal som led i tilsynet sikre, at kommunen mindst én gang om året taler med barnet eller den unge under besøg på anbringelsesstedet. Der kan være særlige tilfælde, hvor samtalen kan undlades af hensyn til barnet.

 

Bestemmelsen er et minimumskrav, og kommunen skal altid vurdere hvor ofte samt hvordan, der skal føres tilsyn. Det vil i hvert tilfælde bero på det enkelte barns behov.

 

Når der i spørgsmålet henvises til konklusionen, der fremgår af SL’s undersøgelse, så antager jeg, at det er opgørelsen af, at 28 procent af børnene, som er anbragt i en plejefamilie, modtager mellem 0 og 1 tilsynsbesøg om året, og at der i 14 procent af tilfældene aldrig tales med barnet, der ønskes kommenteret på.

 

Kommunalbestyrelsen skal altid vurdere, hvordan tilsynet skal tilrettelægges i forhold til det enkelte barns behov, men tilsynet skal som minimum udføres én gang om året, hvor der også skal tales med barnet. Når SL’s undersøgelse peger på, at der er nogle børn, som intet tilsyn modtager, er selvfølgelig ikke acceptabelt.

 

Det er helt afgørende, at kommunalbestyrelserne tager tilsynet med de anbragte børn alvorligt, da der ofte er tale om sårbare børn, hvis udvikling er vigtig at følge.

 

Tilsynet med anbragte børn og unge skal fungere tilfredsstillende. Derfor har jeg bedt Ankestyrelsen om at lave en undersøgelse af tilsynet med anbragte børn og unge. Undersøgelsen vil give et vigtigt indblik i kommunernes varetagelse af tilsynsopgaven, så vi kan få et overblik over præcist, hvor der eventuelt skal justeres ind. Undersøgelsen vil i øvrigt blive suppleret af en gennemgang af kommunernes koncepter for tilsyn, så vi kan få et indblik i, hvordan kommunerne generelt arbejder med og tænker tilsyn.

 

Jeg vil derudover indkalde de politiske partier til en bred drøftelse af problematikker i forhold til udsatte børn og unge, herunder tilsynet med de anbragte børn og unge.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen