Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

RKA/ J.nr. 2008-3647

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 16. juni 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. maj 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 399 (SOU Alm. del). Efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 399:

 

”Ministeren bedes kommentere den vedlagte artikel af 27. maj 2008, "Unge misbrugere venter måneder på behandling" fra Jydske Vestkysten”

 

 

Svar:

 

Servicestyrelsen administrerer databasen Ventetid for BehandlingsGaranti for Stofmisbrugere (VBGS). Departementet har rettet henvendelse til styrelsen med henblik pÃ¥ en status for overholdelse af garantien for unge under 18 Ã¥r, for sÃ¥ vidt angÃ¥r de i artiklen omtalte kommuner.

 

I perioden 1. november 2007 til 27. maj 2008 er der indberettet følgende:

 

Esbjerg, Tønder, Haderslev, Varde, Aabenraa, Billund og Vejen kommuner har i alt indberettet 17 sager for unge under 18 år. Blandt de indberettede sager er der 3 sager, hvor der er gået mere end 14 dage, før de unge fik et tilbud, heraf 1 sag, hvor der er gået mere end 1 måned (32 dage).

 

På baggrund af databasens informationer synes der således ikke at være belæg for, at den problemstilling, som artiklen umiddelbart rejser, eksisterer i noget videre omfang. Men såfremt der er tale om en ung, der falder ind under målgruppen for § 101, stk. 3, så skal behandlingsgarantien overholdes. Sker det ikke, kan der klages til det sociale nævn.

 

Det betyder imidlertid ikke, at de kommuner, der er tale om, ikke slås med en række problemstillinger i arbejdet med de unge misbrugere under 18 år,

Der kan i kommunerne være en usikkerhed om, hvilke unge under 18 år med misbrugsproblemer, der er omfattet af behandlingsgarantien. Ifølge serviceloven og bekendtgørelse nr. 1651 af 13. dec. 2006 om garanti for social behandling for stofmisbrug til unge under 18 år i særlige tilfælde er målgruppen for behandlingsgarantien unge, som på grund af stofmisbruget har alvorlige sociale og adfærdsmæssige problemer, der medfører, at den unge ikke kan fungere i forhold til familie, uddannelse, arbejde eller skole. Der er tale om unge med sociale, fysiske og/eller psykiske skader forårsaget af stofmisbruget. Målgruppen er forholdsvis lille, og det er meget få unge, som faktisk har misbrugsrelaterede skader allerede inden det fyldte 18. år.

 

Artiklen kan ses som et udtryk for, at kommunerne ikke har tilstrækkelige kompetencer i forhold til at afdække misbrugsproblemer, etablere kontakt til de unge samt overskue, hvilke handlemuligheder i form af sociale/socialpædagogiske behandlingsmæssige tilbud, der findes.

 

For at støtte og kvalificere kommunerne i dette arbejde med unge har satspuljepartierne med det seneste satspuljeforlig for 2008 givet en bevilling på 60 mio. kr. til udbredelse af veldokumenterede indsatser til behandling af misbrugsproblemer blandt unge. Projektet indgår i regeringsinitiativet ”Lige Muligheder”.

 

Servicestyrelsen vil også som led i initiativet ”Lige Muligheder” i løbet af 2008 etablere et nyt informationscenter om unge og misbrug. Centeret skal medvirke til kompetenceudvikling blandt fagfolk, som har med målgruppen at gøre. Det vil være oplagt, at centeret som led i sit arbejde kan være med til at kvalificere fagfolks vurdering af, hvornår en ung har behandlingskrævende misbrugsproblemer, der hører ind under behandlingsgarantien samt være med til at opkvalificere de misbrugsfaglige medarbejdere.

 

I forhold til at få et overblik over relevante behandlingsmæssige tilbud har kommunerne mulighed for at benytte Tilbudsportalen.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Peter Juul