Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MEA/ J.nr. 2006-1672

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato:                              

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. maj 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 397  (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 397:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor man i rammebetingelserne for det nye Frivilligråd har valgt at fjerne fokus på det frivillige sociale arbejde, således at ordet social kun fremgår af i det indledende afsnit, herunder hvorfor man har bredt kredsen af kandidater til rådet ud til den samlede frivillige verden. Ministeren bedes fremlægge det analysearbejde, der ligger til grund for ændringen. Det er spørgerens opfattelse, at Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde er civilsamfundets eneste politiske talerør, og det derfor er af afgørende betydning, at et nyt råds medlemmer er ILDSJÆLE fra den frivillige sociale verden.”

 

 

Svar: I rammebetingelserne for Frivilligrådet, jf. bilag 1, fremgår det, at Frivilligrådets rolle og opgave bliver at sætte fokus på udviklingen af den frivillige sociale sektor som en sektor, der kan modsvare og håndtere fremtidens sociale udfordringer i form af nye sociale løsningsmodeller. Kernen i Frivilligrådets arbejde er derfor fortsat den frivillige sociale sektors rolle og indsats i forhold til de sociale udfordringer. Det nye er, at der inddrages kompetencer fra andre fagområder og sektorer end den frivillige sociale verden for i højere grad at sætte fokus på potentialet i samarbejdet og udviklingen af nye løsningsmodeller på tværs af fagområder og sektorer. Derfor er rammebetingelserne for rådets virkeområde og tilgang til de sociale udfordringer ikke afgrænset til den frivillige sociale verden. Af samme årsag har jeg valgt, at der kan indstilles kandidater fra både den frivillige verden generelt, erhvervslivet og den offentlige sektor, som har indsigt i og interesse i, hvordan den frivillige sektor kan udvikles og integreres i den velfærdspolitiske opgaveløsning. Omvendt vil sammensætningen af rådsmedlemmer afspejle, at rådets rolle også er at skabe opmærksomhed om den frivillige sociale indsats og dens udfordringer, hvorfor der vil være en overvægt af medlemmer rekrutteret fra den frivillige sociale verden.

 

I forbindelse med kvalitetsreformen har regeringen fremsat et forslag om at styrke Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde. Formålet er at opprioritere samarbejdet mellem det offentlige, den frivillige sociale sektor og erhvervslivet. Til brug herfor fik tidligere socialminister Eva Kjer Hansen udarbejdet analysen ”Frivilligt socialt arbejde”, der er vedlagt bilag 2. Analysen er udarbejdet i et samarbejde mellem det tidligere Socialministerium og public futures. Analysen har indgået som inspirationsgrundlag for rammebetingelserne for det nye Frivilligråd.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Jesper Brask Fischer

 

 

 

Bilag vedlagt:

Bilag 1 ”Rammebeskrivelse for Frivilligrådet”

Bilag 2 ”Frivilligt Socialt Arbejde”