Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MMA/ J.nr. 2008-3535

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 10. juni 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. maj 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 391 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 391:

 

”Ministeren bedes kommentere den fortrolige henvendelse af 21. maj 2008 fra L. P., jf. SOU alm. del - bilag 254.”

 

 

Svar:

Henvendelsen viser med tydelighed relevansen af det lovforslag om udvidelse af Ankestyrelsens og de sociale nævns beføjelser, som vil træde i kraft per 1. juli 2008, såfremt det vedtages.

 

Hidtil har Ankestyrelsen og de sociale nævn efter servicelovens § 65 kun kunnet gå ind i en sag af egen drift, hvis kommunalbestyrelsen ikke har overholdt sagsbehandlingsreglerne eller ikke har iværksat foranstaltninger i fornødent omfang.

 

Med lovforslaget udvides Ankestyrelsens og de sociale nævns egen drift beføjelse, så de to myndigheder også kan tage sager op om valg af anbringelsessted, herunder flytning af et barn fra et anbringelsessted til et andet, samt om samvær. Indtil nu har det kun været muligt for Ankestyrelsen og de sociale nævn at behandle ankesager om valg af anbringelsessted og samvær, når sagen påklages af forældremyndighedsindehaveren eller af den anbragte unge.

 

Lovforslaget betyder, at personer, der uenige i kommunalbestyrelsens afgørelse om valg af anbringelsessted eller samvær fremover vil kunne henvende sig til Ankestyrelsen eller de sociale nævn med henblik på at sagen tages op af egen drift.

 

Det giver nye muligheder for eksempelvis pårørende til et anbragt barn, der som denne familie, er frustrerede over kommunalbestyrelsens afgørelse om at anbringe på institution i stedet for i netværkspleje. Det giver også nye muligheder for fx plejefamilier, der efter at have haft et barn i pleje i årevis oplever, at kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om at flytte barnet, eller bedsteforældre, der er frustrerede over kommunalbestyrelsens afgørelse om, at de ikke må have samvær med deres anbragte barnebarn.

 

Endelig betyder forslaget en øget retssikkerhed for anbragte børn, hvor Ankestyrelsen og de sociale nævn nu kommer til at udgøre et ekstra sikkerhedsnet i spørgsmål om valg af anbringelsessted og flytning.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen