Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

EPI/ J.nr. 2008-3326

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 12. juni 2008

 

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 20. maj 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 388 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Özlem Sara Cekic (SF).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 388:

 

” I SOU alm. del - spm. 281 spørges der til mulighederne for tilskud til fx mad, som ministeren har nævnt på et samråd. Ministeren henviser i besvarelsen af spørgsmålet til reglerne om støtte efter § 81 i aktivloven og reglerne om personligt tillæg efter pensionsloven. Kan det på baggrund af ministerens svar konkluderes, at der normalt godt vil kunne gives tilskud til mad til økonomisk vanskeligt stillede personer efter de nævnte bestemmelser? Og er det i så fald i alle tilfælde en betingelse, at personen har været udsat for en social begivenhed?”

 

Svar:

 

På samrådet og i mit svar på spørgsmål 281 oplyste jeg om mulighederne for at modtage supplerende enkelttilskud, hvis man er i en særlig vanskelig økonomisk situation, da hjælpen til enkeltudgifter kan aflaste det samlede budget.

 

Jeg kan oplyse, at aktivlovens § 81 som hovedregel ikke kan anvendes som hjemmel til at yde tilskud til udgifter til mad. Efter bestemmelsen kan kommunen yde hjælp til rimeligt begrundede enkeltudgifter, når betingelserne herfor er opfyldt. Der er tale om hjælp, som ikke er løbende hjælp til forsørgelse i modsætning til for eksempel kontanthjælp.  

 

Personligt tillæg til folkepensionister og førtidspensionister, der er tilkendt førtidspension efter reglerne fra før 1. januar 2003, kan udbetales som et engangsbeløb eller som en løbende ydelse til pensionister, hvis økonomiske forhold er særlig vanskelige. Kommunen træffer afgørelse herom efter en nærmere konkret og individuel vurdering, og tillægget ydes kun, hvor kommunen skønner det nødvendigt eller hensigtsmæssigt.  

 

Personligt tillæg kan som hovedregel ikke udbetales som en løbende hjælp til udgifter til mad, da udgifterne til forsørgelsen må anses for at kunne afholdes af pensionens øvrige dele. Hvis en pensionist ikke har optjent ret til en fuld pension, men alene har optjent ret til en brøkpension, kan pensionen efter en konkret individuel vurdering suppleres med et løbende personligt tillæg til at dække forsørgelsen.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen