Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

SMA/ J.nr. 2006-931

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 18. juni 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 19. maj 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 381 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet af Christian H. Hansen (DF).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 381:

 

”Ministeren bedes kommentere notatet fra Dansk Blindesamfund (SOU alm. del - bilag 247) om omkostninger ved ret til ledsagelse for personer over 67 år. Vil ministeren på baggrund af oplysningerne fra Dansk Blindesamfund foretage en ny beregning af de forventede merudgifter ved at udvide ledsagerordningen til også at omfatte folkepensionister?”

 

 

Svar:

 

Som beskrevet i socialministerens svar på S 5236 af 9. juli 2007 er beregningerne af en udvidelse af ledsageordningen til personer over 67 år forbundet med nogen usikkerhed. Som oplyst i S 5236 er det derfor nødvendigt at fastsætte en række antagelser ved skøn over konsekvenserne ved en udvidelse af ledsageordningen. Beregningen i S 5236 er baseret på den faktiske gennemsnitsudgift ved den eksisterende ordning for under 67 årige, og på en antagelse om, at målgruppen var personer over 67 år, der modtog varig hjemmehjælp i mere end 4 timer ugentlig. Denne antagelse er gjort, da antallet af brugere af den eksisterende ledsageordning svarer til antallet af modtagere under 67 år med mere end 4 timers ugentlig varig hjemmehjælp. 

 

De økonomiske konsekvenser af den eksisterende ordning blev vurderet på baggrund af forsøgsordninger i en række kommuner. Ved en eventuel udvidelse af den eksisterende ledsageordning skal der i en DUT-forhandling opnås enighed med kommunerne om den tilstrækkelige kompensation, ved en udvidelse af ledsageordningen til personer over 67 år. Til det formål, vil erfaringerne i en enkelt mindre kommune være et utilstrækkeligt grundlag til at vurdere konsekvenserne på landsplan. Desuden gøres der opmærksom på, at de 70 brugere, som er nævnt i Dansk Blindesamfunds notat, er et skøn baseret på den ”gamle” Frederikshavn Kommune med ca. 34.000 indbyggere. En mekanisk opregning til landsplan på baggrund af befolkningen vil med udgangspunkt i anvendelsen i Frederikshavn Kommune give en samlet udgift på i ca. 110-125 mio. kr. Det skal understreges, at dette er et for spinkelt grundlag til at vurdere de samlede økonomiske konsekvenser på landsplan af en udvidelse af målgruppen for ledsageordningen til over 67 årige.

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Birgitte Olesen