Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 360 (Alm. del), som Folketingets Socialudvalg har stillet til justitsministeren den 13. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 360 (Alm. del) fra Folketingets Socialudvalg:

 

”Det fremgår af Rigspolitiets rapport af 7. marts 2008 om politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007 s. 4, at Rigspolitiet ikke mener, at der findes et skøn over, hvor mange af de udenlandske prostituerede der er ofre for kvindehandel. Er det udtryk for at Rigspolitiet ikke har fået fremsendt de oplysninger, der ligger til grund for regeringens svar på REU alm. del - spørgsmål nr. 197 eller for, at Rigspolitiet ikke mener, at de oplysninger, der er fremsendt til Folketinget, er udtryk for et seriøst skøn?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelser fra Rigspolitiet og Velfærdsministeriet.

 

Rigspolitiet har oplyst:

 

”I forbindelse med fremsendelsen til Justitsministeriet af den af Rigspolitiet udarbejdede beskrivelse af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007, omtalte Rigspolitiet omfanget af kvindehandel og rufferi, herunder antallet af prostituerede i Danmark.

 

Rigspolitiet beskrev således, at Videns- og Formidlingscenter for Socialt Udsatte (VFC) årligt gennemfører en beregning af antallet af prostituerede i Danmark, og at VFC medio 2006 havde vurderet, at der minimum var 4.732 mænd og kvinder i prostitution i Danmark. Rigspolitiet oplyste endvidere, at andre opgørelser peger på, at der er op mod 6.000 prostituerede i Danmark.

 

Det blev endelig oplyst, at Rigspolitiet – med henblik på udarbejdelsen af beskrivelsen af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd og med henblik på at tilvejebringe et mere fyldestgørende grundlag for den fremtidige indsats – havde bedt politikredsene om at angive et skøn over antallet af prostituerede i de enkelte politikredse, herunder andelen af udenlandske prostituerede. Politikredsenes opgørelser viste et samlet skønnet antal prostituerede på minimum 1.200 – 1.300 på landsplan, hvoraf antallet af udenlandske prostituerede formodedes at udgøre omkring halvdelen. Politikredsenes opgørelser indeholdt ikke noget skøn over, hvor mange af de udenlandske prostituerede der er ofre for kvindehandel.

 

Det kan i øvrigt oplyses, at Rigspolitiet på baggrund af ovenstående tal på et møde i maj 2008 i følgegruppen vedrørende den politimæssige indsats mod prostitutionens bagmænd har taget initiativ til nedsættelse af en arbejdsgruppe (hvori Center mod Menneskehandel skal være repræsenteret), der skal kortlægge antallet af prostituerede i Danmark.

 

Det kan endelig oplyses, at tal og oplysninger fra sociale organisationer mv. løbende indgår i politiets arbejde på dette område. Det bemærkes i den forbindelse, at det forhold, at en kvinde bliver visiteret til beskyttelsestilbud og dermed skal anses som potentielt handlet, ikke forudsætter, at en bagmand kan sigtes for menneskehandel. Vurderingen af, om en kvinde er offer for menneskehandel i straffelovens forstand, vil således ikke nødvendigvis være sammenfaldende med vurderingen af, hvorvidt kvinden falder ind under begrebet ”muligt offer” i henhold til regeringens handlingsplan og dermed er berettiget til støtte og hjælp.”

 

Velfærdsministeriet har oplyst følgende:

 

”Minimumsantallet af personer i prostitution i Danmark fordelt på forskellige prostitutionsformer (gadeprostitution, klinikprostitution, escortprostitution, prostitution i eget hjem og barprostitution) er senest beregnet for perioden 2006-2007 til i alt 5.567 personer.

 

Det beregnede minimumsantal for personer i prostitution dækker kun den synlige prostitution. Flere grupper af prostituerede optræder imidlertid ikke synligt og udgør dermed et mørketal. Dette omfatter blandt andet; mænd i prostitution, personer, der er i prostitution uden at annoncere, personer, der prostituerer sig via chatrum, eller personer, der af og til prostituerer sig for gaver, tjenester mv.”