Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

EJB/ J.nr. 2008-3085

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato:

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 29. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 352 (SOU Alm. del).

 

­

 

Spørgsmål nr. 352:

 

”Hvad kan ministeren oplyse om den geografiske, demografiske og etniske baggrund for personer, der begår socialt bedrageri? I Nyhedsavisen den 24. april 2008 "11 familiefædre i toværelses lejlighed - for at snyde sig til ekstra børnepenge" beskrives den form for socialt bedrageri, hvor fædre uden at være reelt enlige modtager det særlige børnetilskud. I artiklen påstås det, at "folk får ringere og ringere moral", og spørgeren ser derfor et behov for at sætte mere effektivt ind over for socialt bedrageri. Spørgeren ønsker derfor belyst, om der er bestemte geografiske, demografiske og etniske træk, der går igen i sager om socialt bedrageri, således at myndighederne mere målrettet kan forebygge, pågribe og opklare sager om socialt bedrageri.”

 

 

Svar:

 

Velfærdsministeriet er ikke i besiddelse af statistik vedrørende det rejste spørgsmål.

 

Ministeriet har bedt Ankestyrelsen om at oplyse, om styrelsen er i besiddelse af oplysninger, der kan bidrage til besvarelsen.

 

Ankestyrelsen har oplyst, at styrelsen ikke er i besiddelse af oplysninger om den geografiske, demografiske eller den etniske baggrund for personer, der begår socialt bedrageri.

 

Ankestyrelsen har i årene 1998, 1999 og 2000 gennemført 3 forskellige undersøgelse om uberettiget brug af sociale ydelser. Ingen af undersøgelserne indeholder oplysninger om baggrunden for personer, der begår socialt bedrageri.

 

Det drejer sig om følgende undersøgelser:

 

 

 

 

Velfærdsministeriet har endvidere bedt KL oplyse, om KL er i besiddelse af oplysninger, der kan bidrage til besvarelsen.

 

KL har oplyst, at KL ikke kan bidrage med oplysninger vedrørende det rejste spørgsmål.

 

Jeg tager skarpt afstand fra socialt bedrageri. Indsatsen mod socialt bedrageri er forankret i kommunerne. Velfærdministeriet har derfor igangsat et samarbejde med KL, Skatteministeriet og Beskæftigelsesministeriet, der skal overveje initiativer, der kan bidrage til at understøtte kommunernes muligheder for at bekæmpe socialbedrageri, samt vurdere barrierer for kommunernes indsats.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Pernille Christensen