Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

AKJ/ J.nr. 2006-4457

Folketingets Socialudvalg

 

 

Dato:

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 347 (SOU Alm. del).

­

Spørgsmål nr. 347:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 25. april 2008 fra Frivilligcentre og Selvhjælp i Danmark, jf. SOU alm. del - bilag 216.”

 

Svar:

 

Landsorganisationen for Frivilligcentre og Selvhjælp i Danmark retter henvendelse til Socialudvalget (bilag 216) med ønsket om at skabe politisk opmærksomhed omkring, at en række frivilligcentre kan risikere at lukke ved udgangen af 2008, hvis de ikke sikres økonomisk finansiering. Landsorganisationen gør opmærksom på, at den kan risikere at blive reduceret som en konsekvens heraf.

 

Jeg kan oplyse, at det oprindelige formål med udviklingspuljen for frivilligcentre var at bidrage til at udvikle det frivillige engagement og samspillet mellem kommuner og frivillige gennem etablering af frivilligcentre. Det har været en forudsætning for at få projektstøtte, at der skulle være kommunal medfinansiering fra start for at sikre kommunal opbakning til projektet. Det fremgår af det foreløbige evalueringsmateriale, der er blevet foretaget, at frivilligcentrene, via støtte fra puljen, er nået et godt stykke i opfyldelsen af puljens formål. Ministeriet afventer en samlet evaluering af udviklingspuljen for frivilligcentre. Det er planlagt, at evaluering afsluttes ultimo 2008. Evalueringen skal danne grundlag for en eventuel fremtidig støtte af frivilligcentrene. Som med størstedelen af aktiviteterne efter satspuljen, har det ikke været hensigten med puljen, at den skulle sikre en varig finansiering af frivilligcentrene.

 

Desuden kan jeg oplyse, at regeringen i forbindelse med kvalitetsreformen ønsker at understøtte en stærk frivillig sektor, der løser opgaver ved siden af og i samspil med den offentlige sektor og den private sektor. Regeringen vil vurdere perspektivet i at gennemføre en omlægning af de statslige tilskud, der tildeles de frivillige sociale organisationer. Sigtet er bl.a. at skabe en øget kontinuitet i indsatsen og bedre dokumentation af effekten af organisationerne.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Jesper Brask Fischer