Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

RLL/ J.nr. 2008-2721

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 21. maj 2008

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 336 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 336:

 

” Hvilke initiativer vil ministeren iværksætte i forhold til problematikken om de kommunale myndigheders sagsbehandling overfor børn, der er truet af omsorgssvigt, jf. TV 2's program "Er du mors lille dreng - 10 år senere", sendt den 17. april 2008”

 

Svar:

 

Jeg vil gerne starte med at sige, at TV2-programmet ”Er du mors lille dreng – 10 år senere” naturligvis er en rystende udsendelse. Jeg er glad for, at udsendelsen er blevet sendt, så vi blandt andet på den baggrund kan få en god debat om, hvordan samfundet på bedst mulig vis kan yde en tidlig og sammenhængende støtte til udsatte børn og unge.

 

Den konkrete sag fra Århus Kommune, der beskrives i TV2-udsendelsen, tror jeg desværre er et udtryk for en bredere problemstilling, nemlig at kommunerne er alt for berøringsangste over for tvangsanbringelse af et barn, når der ikke er samtykke fra forældremyndighedsindehaveren.

 

Jeg har allerede taget initiativ til, at Ankestyrelsen, der hvert år behandler en række af de mest alvorlige børnesager, skal lave en række konkrete rettesnore for, hvornår kommunen skal anbringe et barn eller en ung – også når det ikke er muligt at opnå samtykke fra forældrene. 

 

Jeg tror dog, at der skal mere til end dette. Derfor vil jeg indkalde Folketingets partier til en drøftelse af, hvordan vi i højere omfang kan sikre de udsatte børn den hjælp, de har behov for. 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nina Eg Hansen