Velfærdsministeriet

Handicapenheden

J.nr. 2007-1755

sst                                                                                                              11. april 2008 

 

 

 

 

 


Notat om bidrag til beredskab til samråd om handicapbiler vedr. spørgsmål om forsikringssummens anvendelse ved førtidig udskiftning af handicapbil pga. totalskade.

 

 

Samrådsspørgsmål Y: Ministeren bedes redegøre for,

1)      hvordan det kan være, at kommunen scorer hele erstatningen, nÃ¥r handicapbiler, som brugeren selv har betalt en del af, bliver totalskadet, og

2)      om ministeren er enig i, at disse regler bør ændres her og nu.

 

 

Resume

Ved udskiftning af en handicapbil i forbindelse med totalskade skal borgeren over for kommunen indfri lånet på den tidligere handicapbil. Hvis personen søger om en ny handicapbil, er det et krav, at den del af forsikringssummen, der er tilbage efter indfrielse af det tidligere lån, anvendes til køb af den nye bil. Der gælder forskellige regler for anvendelsen af restbeløbet afhængigt af, om der er bevilget støtte til en bil som almindeligt lån eller som udvidet lån. Ved almindeligt lån har ansøgeren mulighed for at disponere over et overskydende beløb til køb af en bil, der er dyrere end det bevilgede. Denne mulighed eksisterer ikke, hvis der er tale om et udvidet lån. Her skal et overskydende beløb anvendes til finansiering af den nye bil, således at det nye udvidede lån nedsættes med et beløb svarende til det overskydende beløb.

 

 

I det følgende redegøres indledende kort for de generelle regler om handicapbiler. Derefter redegøres for de specifikke regler om udskiftning og anvendelse af en udbetalt forsikringssum.

 

 

Generelle regler om handicapbiler

Støtte til handicapbil ydes som et rentefrit lån. Der ydes lån til den billigst egnede bil. Den maksimale låneramme er 149.000 kr. (almindeligt lån). Hvis der er særlige forhold i forbindelse med ansøgerens funktionsnedsættelse, kan der ydes et udvidet lån til at dække forskellen mellem lånet efter den maksimale låneramme og bilens anskaffelsespris (udvidet lån).

 

Det almindelige lån består af to dele. Den ene del af lånet er afdragspligtig og tilbagebetales af borgeren i løbet af 6 år. Den anden del er afdragsfri og nedskrives løbende over en periode på 6 år. Hvor stor en del af lånet, der er afdragspligtigt, afhænger af ansøgerens indkomstforhold.

 

Et evt. udvidet lån, der, hvis særlige forhold taler for det, ydes ud over den almindelige låneramme, nedskrives over 6 år. Det udvidede lån er således afdragsfrit.

 

Ansøgeren har som vilkår for lånet pligt til at holde bilen kaskoforsikret for bilens fulde værdi.

 

Der kan normalt tidligst ydes lån til udskiftning af en handicapbil efter 6 år. Dog kan der ydes lån før 6 års periodens udløb (lån til førtidig udskiftning) i særlige tilfælde, herunder hvis bilen er totalskadet.

 

 

Regler om anvendelsen af forsikringssummen fra tidligere handicapbil

Ved førtidig udskiftning i forbindelse med totalskade, skal borgeren over for kommunen indfri lånet på den tidligere bil (herunder både det almindelige lån og et evt. udvidet lån). Hvis der resterer et beløb efter indfrielse af lånet, gælder følgende:

-          Hvis ansøgeren ikke ønsker at søge om et nyt lÃ¥n, tilfalder et evt. restbeløb ansøgeren.

-          Hvis ansøgeren ønsker at søge om et nyt lÃ¥n, skal restbeløbet anvendes til køb af den nye handicapbil.

 

Hvis der ansøges om lån på ny, gælder forskellige regler for anvendelsen af den resterende del af forsikringssummen afhængigt af, om ansøgeren bevilges almindeligt lån eller udvidet lån til den nye handicapbil:

-          Ved almindeligt lån skal restbeløbet anvendes til køb af den nye bil, men ansøgeren kan vælge at anvende restbeløbet til at købe en bil, der er dyrere end det bevilgede lån. Hvis der efter finansieringen af dette merkøb stadig er et restbeløb, fratrækkes dette herefter først i den tilbagebetalingspligtige del af lånet, og derefter i den del af lånet, der nedskrives.

 

-          Ved udvidet lån skal ansøgeren anvende restbeløbet til køb af en ny bil. Når ansøgeren er bevilget et udvidet lån, skal den resterende del af forsikringssummen først fratrækkes ved beregningen af det udvidede lån til den nye bil. Et evt. resterende beløb fratrækkes i beregningen af det almindelige lån til den nye bil. Når der ydes et udvidet lån, har ansøgeren således ikke mulighed for at anvende den del af forsikringssummen, der er tilbage efter indfrielse af lånet i den totalskadede bil, til at købe en bil der er dyrere end den bevilgede. Beløbet anvendes derimod til at nedsætte det nye lån fra kommunen.

 

 

Hvis ansøgeren har optaget privat gæld i den tidligere bil

Der kan opstå en særlig problemstilling, når der udbetales forsikringssum for en bil, hvor borgeren for egen regning har købt en bil, der er dyrere end det bevilgede. Dette beskrives i det følgende:

 

Nogle ansøgere vælger at købe en dyrere bil, end den kommunen bevilger. Ansøgere finansierer i disse tilfælde selv differencen mellem det bevilgede lån og bilens faktiske pris. Nogle ansøgere finansierer dette merkøb med et privat lån.

 

Hvis bilen totalskades, og ansøgeren får bevilget et nyt lån hos kommunen, siger reglerne som ovenfor beskrevet, at forsikringssummen efter indfrielse af det tidligere lån skal bruges til køb af den ny bil. Hvis der bevilges et almindeligt lån, kan ansøgeren vælge at bruge den resterende forsikringssum til køb af en bil, der er dyrere end bevilget. Men hvis ansøgeren bevilges et udvidet lån, kan den resterende forsikringssum som oven for beskrevet ikke bruges til køb af en dyrere bil end bevilget. I stedet skal den resterende forsikringssum fratrækkes i det udvidede lån, der ydes af kommunen.

 

Reglerne betyder i praksis, at ansøgeren ikke anvender forsikringssummen til at indfri en evt. privat gæld i den tidligere bil. Ansøgeren har således stadig den private gæld og derfor begrænsede muligheder for i forbindelse med købet af den nye handicapbil at finansiere en bil, der er dyrere end bevilget.

 

Resultatet kan i praksis blive, at ansøgeren er dårligere stillet efter totalskaden end før: Hvis han ikke har råd til at finansiere et nyt merkøb til at købe en bil af højere standard end den kommunen bevilger, må han acceptere den bil, kommunen har bevilget. Han har under alle omstændigheder fortsat udgiften til afdrag på den private gæld i den tidligere bil.