Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 318 (Alm. del), som Folketingets Socialudvalg har stillet til justitsministeren den 11. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 318 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del):

 

”I forlængelse af besvarelsen af SOU alm. del – spm. 211 bedes justitsministeren oplyse, hvilke retningslinier der er hos anklagemyndigheden for at oplyse ofre for menneskehandel om muligheden for at søge erstatning.”

 

Svar:

 

Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 212 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del), følger det af retsplejelovens § 741 a, at der bl.a. i sager om overtrædelse af straffelovens § 262 a om menneskehandel er mulighed for at beskikke en bistandsad­vokat for forurettede. Bistandsadvokaten har til opgave at støtte forurettede under af­høringen hos politiet og i retten samt at yde bistand ved afgørelsen af eventuelle er­statningskrav. Efter retsplejelovens § 741 b skal politiet vejlede den foru­rettede om reglerne om beskikkelse af bistandsadvokat allerede inden den første afhø­ring af forurettede, og vejledningen skal gentages i forbindelse med og inden anden afhøring.

 

Nærmere retningslinjer for anklagemyndighedens vejledningspligt er fastsat i Rigsadvokatens bekendtgørelse nr. 1108 af 21. september 2007 om po­litiets og anklagemyndighedens pligt til at vejlede og orientere forurettede i straffesa­ger og til at udpege en kontaktperson for forurettede.

 

Det fremgår af bekendtgørelsens § 1, at politiet eller anklagemyndigheden i tilknytning til anmeldelse af en lovovertrædelse (eller umiddelbart herefter) skal vejlede forurettede om reglerne om beskikkelse af bistandsadvokat, jf. retsplejelovens §§ 741 a og 741 b, om adgangen til at få påkendt borgerlige krav under straffesagen (erstatning mv.), jf. retsplejelovens kapitel 89, og om muligheden for at få erstatning og godtgørelse fra staten, jf. lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser.