Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

LEH/ J.nr. 2008-2576

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 21. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 10. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 311 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 311:

 

”Ministeren bedes kommentere artiklerne vedrørende hjemløse og deres udslusning fra fængslerne Hus Forbi, nr. 72, april 2008 – herunder spørgerens forslag om at opgradere herbergerne til at være en del af udslusningen. Hvilke konkrete forslag har ministeren til en løsning af dette problem?”

 

 

Svar:

 

Efter CPR-lovens § 6, stk. 2 skal kommunalbestyrelsen registrere den, der ingen bopæl har, på vedkommendes faste opholdssted i kommunen uanset dettes karakter. For at opholdsstedet kan anses for fast, er det bl.a. et krav, at opholdet skal have en vis varighed.

 

Hvis en person ikke har nogen bopæl, skal det vurderes, hvorvidt pågældende har et fast opholdssted i kommunen. Med udtrykket »fast opholdssted«, jf. CPR-lovens § 6, stk. 2, sigtes til et sted, som den pågældende ikke benytter som et egentligt hjem, men hvor vedkommende i en vis periode overnatter og kan træffes. Dette gælder f.eks. institutioner som forsorgshjem og krisecentre. Udtrykket omfatter imidlertid også situationer, hvor en persons ophold på en bestemt adresse ikke har en sådan karakter, at stedet kan betragtes som vedkommendes hjem, men hvor vedkommende opholder sig og overnatter i et sådant omfang, at det pågældende sted må siges at være vedkommendes hovedopholdssted. Det er således ikke udelukket, at et herberg for hjemløse vil kunne anvendes i forbindelse med udslusning.

 

 

 

Fra Justitsministeriet har Velfærdsministeriet modtaget vedhæftede bidrag af 16. maj 2008 til brug for besvarelsen.

   

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Frode Svendsen